Читај ми!

Јанукович: Одговоран сам што нисам спречио преврат

Свргнути председник Украјине Виктор Јанукович изјавио да се осећа одговорним због тога што није спречио "политичке авантуристе да уз помоћ спољних сила" изврше државни преврат.

Виктор Јанукович је у интервјуу за руски лист Аргументи и факти, који преноси Танјуг, рекао да у пуној мери сноси одговорност за период у којем је био на челу државе и могао да утиче на одлуке.

Нагласио је да 22. фебруара, када је извршен преврат, није било грађанског рата, на време и у пуном износу су исплаћиване пензије и плате, долар је вредео 8,8 гривни, Крим је био у саставу Украјине, а у Доњецком басену нису гинули људи.

Како је пренела украјинска агенција УНН, Јанукович је рекао да није имао намеру да растерује окупљене на Тргу независности (Мајдану незалежности).

"Да сам то хтео, 19. фебруара увече снаге милиције би их растерале. Међутим, мени је било важно да пронађем компромис и сачувам земљу", рекао је Јануковић, додајући да је читав тај дан провео у разговорима са опозиционим лидерима, после чега је био постигнут договор о примирју.

"Међутим, радикалне групе на тргу су одмах одбациле сваку помисао на примирје", рекао је Јанукович, додајући да се веома повећао број наоружаних радикала и да је почело пуцање на припаднике снага безбедности.

Према његовим речима, до 20. фебруара погинуло је 20 полицајаца а 130 је рањено.

"Они нису били под паљбом и мета 'молотовљевих коктела' зарад Јануковича већ због закона, реда, мира, Украјине", рекао је Јанукович.

Како преноси РИА Новости, бивши украјински председник је одбацио оптужбе да наводно учествује у финансирању "Доњецке и Луганске Народне Републике" (ДНР, ЛНР), на истоку Украјине.

Украјински медији раније су јавили, позивајући се на начелника Службе безбедности Украјине Валентина Наливајченка, да Јанукович и његово окружење плаћају оружје за побуњенике.

"То је цинична лаж", рекао је Јанукович, саветујући Наливајченку и његовим колегама да размисле о легалности њиховог поступања и неизбежним последицама јер су им "руке до лаката у крви".

Јанукович је, такође, одбацио оптужбе за умешаност у корупцију.

"Ни ја, ни моји синови нисмо били укључени у корупционашке акције. И није случајно што до сада нова украјинска власт то није доказала, јер таквих чињеница нема", рекао је Јанукович, истичући и да нема рачуне у иностранству .

"Прошли су месеци а ниједна земља није потврдила да имам такве рачуне", рекао је Јанукович.

Након што је крајем новембра прошле године украјинска влада Николаја Азарова саопштила да обуставља припреме за закључење споразума о придруживању са ЕУ, у Кијеву су почеле акције протеста које су прерасле у сукобе са полицијом.

Јануковича је 22. фебруара ове године Врховна рада (скупштина) сменила а он је напустио Украјину страхујући за свој живот, измењен је устав и одржани су избори на којима је победио Петро Порошенко, подсећају агенције.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи