Пољски генерал: Нико сада неће Украјину у НАТО-у

Шеф пољског Бироа националне безбедности, генерал Стањислав Кожеј похвалио је Украјину што одступа од војне неутралности и оценио да нико сада, а ни у наредних неколико година, не жели Украјину у НАТО-у, али да има реалне шансе да постане члан Алијансе за 10 година.

У уторак вече генерал Кожеј је пољској телевизији ТВН24 рекао да су Украјинци свесни да их данас, ни сутра, ни за три године нико неће примити у НАТО или у Европску унију.

"Међутим, мислим да Украјина има велике шансе да уђе у Алијансу у дугорочнијој перспективи. Можда за 10 година, али све зависи од Украјине", каже генерал Кожеј.

Гостујући у емисији Свет, Кожеј је подсетио да ни Пољску 1990-их година нико на Западу није желео као члана НАТО, а Русија је тада одлучно упозоравала да то Варшава не сме да учини.

"Уколико Украјина истраје и буде одлучна, не могу да замислим да би било ко то могао да јој забрани", рекао је генерал и похвалио Кијев за то што је одустао од војне неутралности између блокова. 

"Украјиници су скинули омчу коју су сами себи ставили пре неколико година. Украјинци су данас одлучни да иду на Запад", рекао је Кожеј.

Шеф Бироа националне безбедности оценио је да ће 2014. година ући у историју као преломна у политичком и стратешком погледу зато што је, како је рекао, Русија одбацила све понуде сарадње и заједничке изградње безбедности у Европи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи