Читај ми!

Мексичка полиција учествовала у масакру миграната

Локална полиција у граду Сан Фернандо на северу Мексика учествовала је 2011. године у масакру над 193 мигранта, углавном из Централне Америке. Тела миграната пронађена су у масовним гробницама.

Канцеларија мексичког тужилаштва доставила је извештај о улози мексичке полиције у масакру америчкој организацији "Национални безбедносни архиви", која је те податке тражила у складу са мексичким законима о транспарентности информација јавља АП, а преноси Танјуг.

Америчка организација је податке затим објавила на свом сајту.

Полицајци у Сан Фернанду, граду са 60.000 становника у мексичкој савезној држави Тамаулипас, близу границе са Тексасом, радили су као осматрачи и стражари за злогласни нарко-картел Сетас.

Такође су гледали "кроз прсте" том картелу кад је реч о њиховим криминалним активностима, наводи се у извештају који цитира наводе припадника Сетаса.

Тај картел се борио са Заливским картелом за контролу мреже за трговину људима. У години кад се догодио масакр у Сан Фернанду је забележено много случајева масовног киднаповања миграната који су путовали ка северу Мексика како би покушали илегално да уђу у САД.

Мексичке власти наводе да је већина тела, пронађених у и око Сан Фернанда, идентификована као мигранти које су припадници Сетаса отели из аутобуса и убили, између осталог и зато што су одбили да раде као муле за транспорт дроге.

У извештају мексичког тужилаштва се наводи исказ једног припадника картела Сетас, који је рекао да им је полиција помогла у "пресретању људи".

То је први пут да је канцеларија мексичког тужилаштва скинула ознаку тајности са докумената о масовним убиствима миграната на северу Мексика последњих година.

Полиција је, према неким извештајима, одговорна и за убиство 43 студента, који су у септембру нестали у савезној држави Гереро.

Студенте су киднаповали локални полицајци повезани са нарко-картелом "Герерос Унидос" у граду Игуала, а затим су их предали члановима тог картела. Верује се да су они студенте убили, запалили њихова тела, а остатке бацили у реку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи