Читај ми!

Есебси нови председник Туниса

Бивши министар у влади Туниса Бенџи Каид Есебси (88) победник је другог круга председничких избора у тој земљи, с освојених 55,68 одсто гласова, саопштила је Изборна комисија.

Гласачи у Тунису бирали су између Есебсија, лидера антиисламистичке партије Нида Тунес, и Монсефа Марзукија (69), који се налази на челу савеза са умереним исламистичким покретом Енахда, јавља Танјуг.

Избором Есебсија, заокружена транзиција ка пуној демократији у Тунису, после скоро четири године од демонстрација којима је дошло до свргавања аутократског режима Зина Ел Абидина Бена Алија.

Одлазећи председник Монсеф Марзуки, освојио је 44,32 одсто гласова, саопштио је сеф изборне комисије Чафик Сарсар.

Резултати јучерашњег гласања потврдили су процене изнете у предизборним анкетама, пренео је АП.

Гласање је оцењено као слободно и фер, а на изборе је изашло 60 одсто бирача. Ипак, то је мање него у првом кругу, када је на изборе изашло око 70 одсто гласача.

Ово је био први пут да су Тунишани слободно гласали за шефа државе од када је Тунис стекао независност од Француске 1956. године.

У тој држави на северу Африке, у којој је почело "Арапско пролеће", постојала су само два председника -"отац независности" Хабиб Бургиба и Зин ел Абидин Бен Али који је 14. јануара 2011. био приморан да побегне из земље због народне побуне.

Марзукија је крајем 2011. за председника изабрала народна скупштина у складу са коалиционим споразумом са исламистичком партијом Енада, која је тада била на власти.

На парламентарним изборима прошлог месеца Енада се нашла на другом месту по броју освојених гласова иза Ниде Тунес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи