Две милијарде евра Украјини тек прва помоћ?

Шеф пољске дипломатије Гжегож Шетина напомиње да су најављене две милијарде евра Украјини од Европске уније, САД, Канаде и Међународног монетарног фонда (ММФ) тек прва помоћ, а да је Кијеву нужно неопходно неколико милијарди евра.

Обећање да ће Запад изаћи хитно у сусрет Украјини свотом од две милијарде евра изрекао је током викенда председник Европског савета, бивши пољски премијер Доналд Туск, који је викенд провео у домовини, преноси Бета.

"Украјина очекује већу помоћ, неколико милијарди евра. Те две милијарде су само први корак. Кључан је договор Кијева са ММФ-ом. И Пољска је тражила после 1989. године такав споразум са ММФ-ом. Тај споразум заједно с реформама Лешека Балцеровича омогућио нам је отварање, нови почетак захваљујући коме је сада Пољска на сасвим другом месту", рекао је Шетина Првом каналу пољског радија.

Шетина је оценио да украјинске власти увиђају да њихова земља мора да се упусти у реформе.

"Види се на њима решеност. Види се да желе и да виде да нема алтернативе која би могла да их изгура са пута реформи и промене земље", казао је пољски министар.

Туск се заложио током викенда у разговору за пољску агенцију електронских медија ИАР да се те две милијарде евра исплате Украјини хитно.

"Ситуација у Украјини захтева хитну реакцију. Не наредне године, јер тада може да буде касно. То није толико новца колико је Украјини потребно, али ипак је то крупна сума", рекао је Туск.

Украјина, по Тусковим речима, може да очекује поред тога и хуманитарну помоћ.

"Пољска влада већ је покренула такву иницијативу. И нама су својевремено помагали, и ми, Пољаци, знамо колико је важна помоћ у критичном тренутку", рекао је Туск.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи