Читај ми!

Упутства ЦИА за путовање тајних агената

Веб-сајт "Викиликс" објавио је два поверљива документа са упутствима агентима америчке Централне обавештајне агенције како да, док су на тајном задатку, "заобиђу" безбедносне системе на међународним аеродромима, укључујући оне у ЕУ.

Први документ, који датира из септембра 2011. године, саветује оперативцима како да се понашају током појачане контроле на аеродрому, која обухвата претресање и детаљно испитивање, преноси Танјуг.

Упутство указује на значај играња доследне, уверљиве и добро увежбане улоге, поред лажног профила на интернету.

У другом документу, из јануара 2012, детаљно су представљене процедуре пограничне контроле у шенгенској зони и различите мере електронске безбедности, укључујући шенгенски информациони систем и датотеку отисака прстију ЕУРОДАК.

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж обашњава да ти документи показују да ЦИА, под администрацијом америчког председника Барака Обаме, "и даље планира да се инфилтрира преко граница ЕУ и да води тајне операције у земљама ЕУ".

Документ показује и све већу забринутост ЦИА због ризика који по лажни идентитет агената представљају биометријске базе података, које је и САД унапредио после терористичких напада 11. септембра 2001.

"Викиликс" је објавио извештај ЦИА у којем је наведено да акције чији је циљ убиство, међу које спадају и напади беспилотним летелицама, могу бити ефикасне у неким случајевима, али да могу имати и негативне ефекте, попут окретања локалног становништва побуњеницима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи