Читај ми!

Сунити сакрили тело Садама Хусеина

Тело бившег ирачког председника Садама Хусеина премештено је пре осам месеци са породичног имања где је био сахрањен. Информацију о премештању тела саопштио је лидер сунитског племена након што су шиитске милиције упале на имање где је бивши ирачки председник првобитно био сахрањен.

Лидер племена Абу Насир коме је припадао Садам Хусеин рекао је Ројтерсу да су шиитске милиције упале на имање на коме се налазио гроб, обориле фотографије Садама Хусеина и изазвале пожар.

Ипак, истиче да је тело померено пре осам месеци на "безбедније место".

"Плашили смо се да би тако нешто могло да се догоди, а наши страхови су се обистинили", рекао је лидер племена који је желео да остане анониман.

Прецизирао је су четири особе учествовале у премештању тела, али да нису успеле да пребаце и тела Садамових синова. Није желео да каже где је тело премештено.

"Није им довољно што су га убили једном, већ то желе да учине и други пут. Сада се плаше и његовог тела", рекао је лидер племена.

Садам Хусеин је обешен 2006. године пошто је осуђен за злочине против човечности и за убијање шиита.

Сахрањен је у родном месту, око 150 километара северно од Багдада.

У међувремену су сукоби у Ираку настављени. Најмање 60 припадника екстремне организације Исламска држава убијено је у ваздушним ударима ирачке авијације у граду Мосулу, јавља АП позивајући се на државну ирачку телевизију.

Ирачка државна телевизија је, уз навођење неименованих обавештајних извора, јавила да је извршен напад на затвор у централном делу града, који су екстремисти користили као верски суд и притвор за држање талаца.

Током операције, како се наводи, 300 заробљених је ослобођено.

Ти наводи за сада немају независну потврду, а област је недоступна већини медија, наводи АП.

Би-Би-Си је јавио, такође се позивајући на изворе, да је најмање 30 људи погинуло у ваздушном нападу на затвор у Мосулу, који држе исламски екстремисти.

Британска мрежа наводи да је, према извештајима Ал Џазире, број жртава око 70.

Почетком јуна у Ираку се активирала сунитска милитантна група Исламска држава Ирак и Левант, која је касније из назива избацила "Ирак и Левант".

Група којој су се придружиле лојалне радикалне формације сунитских племена и некадашњи војници из времена владавине свргнутог и погубљеног председника Садама Хусеина, у офанзиви је последњих недеља успела да заузме неколико градова и територија на граници са Сиријом и Јорданом.

Група је 29. јуна прогласила "исламски калифат" на територијама Ирака и Сирије које контролише.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару