Ухапшен осумњичени за убиство тинejџера

Израелске безбедносне агенције ухапсиле су особу осумњичену за организацију отмице и убиства тројице израелских тинејџера на Западној обали 12. јуна, јавила је израелска телевизија.

Осумњичени, 40-годишњи Хусам Кавасмем ухапшен је у селу Аната на Западној обали још 11. јула, наведено је у телевизијском извештају, након што је укинут ембарго на ту вест.

 

У судским документима се наводи да је Кавасме признао да је планирао отмицу тројице Израелаца. Он је такође признао да је примио новац за злочин од представника Хамаса у Гази и да је купио оружје које је предао отмичарима. Признао је и да је помогао да се сахране тела убијених на делу земље коју је он купио неколико месеци пре отмице, преноси Танјуг

Израелска безбедносна агенција Шин бет је 26. јуна објавила имена и фотографије двојице активиста Хамаса осумњичених за отмицу. У прва 24 сата након отмице Гилада Шаера, Нафталијиа Френкела и Ејала Јифраха, Шин бет је установио да иза тога стоји Хамас и да су организатори двојица активиста из Хеброна Марван Кавасме и Амар Абу Ајша, како је тада објавила израелска армија. Обојица су и даље на слободи.

Израелска армија је скоро три недеље водила велику потрагу на Западној обали, тражећи отмичаре и тинејџере. Током потраге ухапшено је око 500 Палестинаца, већином активиста Хамаса и више од 10 палестинских посланика. Претражено је 2.800 зграда, укључујући канцеларије, ТВ станице и новинске куће. Мађу ухапшенима је и 58 Палестинаца који су пуштени на слободу 2011. године у замену за отетог израелског војника Гилада Шалита.

Тинејџери, ученици верске школе, су нестали увече 12. јуна, стопирајући на повратку кући. Двојица су били шеснаестогодишњаци, а трећи је имао 19 година. Њихова тела су нађена 30. јуна, а израелски премијер Бењамин Нетанијаху је после тога изразио спремност да се акција против Хамаса прошири и на Западној обали и у појасу Газе, имајући у виду да је сматра одговорном за злочин, подсећа Итартас.

Израел је 8. јула покренуо војну операцију на појас Газе у одговору на појачано ракетирање своје територије из тог палестинског подручја, које је било одмазда за хапшење хамасоваца.Тренутно је на снази тродневни тешко договорен прекид ватре у том сукобу, кога се обе стране придржавају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару