Читај ми!

Деца највеће жртве сукоба у Гази

Више од 400 деце убијено је током израелске офанзиве на Појас Газе и безмало 1.000 пута више их је доживело трауму и суочава се с изузетно тешком будућношћу, упозорила је представница Уницефа у Гази Пернил Ајронсајд.

У телефонском обраћању из Газе, током конференције за новинаре представника УН у Женеви, Пернил Ајронсајд је рекла да ће "обнова" дечјих живота бити део много већег напора да се обнови палестинска територија када сукоби престану на дуже време, преноси Танјуг.

"Људи су изгубили делове својих породица у једном удару. Како се друштво с тим може борити? То је дубока, дубока, дубока рана," рекла је Ајронсајдова, преноси Ројтерс.

АФП је јавио да је међу 1.875 погинулих 430 деце, а још раније Уницеф је навео да деца чине 31 проценат свих цивилних жртава, а да је више од 70 одсто убијених малишана имало 12 година или мање.

Међутим, Израел је упозорио да се не може веровати подацима невладиних организација и да је убијено најмање 900 "терориста".

Хамас је изгубио 253 припадника, а Исламски џихад 147, уклучујући неколико лидера, наводе израелски медији и додају да је 65 чланова других организација убијено и још око 600 других бораца, чија се припадност не зна тачно.

"Ако имате више од седам, већ сте преживели два претходна рата, а најновија есклација је много гора него оне крајем 2008. и почетком 2009. и 2012 ", рекла је Пернил Ајронсајд.

"То је страшна ствар доживети и посебно преживети и бити сведок употребе изузетно убијитог оружја које људе сакати пред очима деце и пред њиховим родитељима такође," рекла је представница Уницефа.

Уницеф процењује да је око 373.000 деце доживело неку врсту директног трауматичног искуства и да им је потребна хитна психосоцијална подршка. Екипе су већ на терену, али се очекује да ће њихов рад трајати месецима.

Пернил Ајронсајд је упозорила и на болести које се шире због недостатка воде, што би могло повећати број жртава међу децом, поготово оних млађих од пет година.

Само смештај породица, чији су домови уништени, коштаће 40 до 50 милиона долара у наредној години, што је само мали део укупних трошкова обнове, упозорила је представница Уницефа у Гази.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару