Читај ми!

Експериментални лекови нада против еболе?

Три светска стручњака за вирус еболе затражила су од Светске здравствене организације дозволу да експериментални лек против те болести дају инфициранима у земљама западне Африке где влада епидемија те болести.

Научници су навели да је америчком лекару који је оболео од еболе у Либерији, дат експериментални лек пре но што се ових дана вратио у САД, преноси Бета.

Специјалисти, међу њима и Петер Пиот који је 1976. године открио смртносни вирус, затражили су да се тај лек да оболелима у Африци.

Пиот, Дејвид Хејман и Џереми Фарар навели су да постоји неколико антивирусних лекова, моноклоналних антитела и вакцина које су још у експерименталних фази, али би ипак могле да се употребе против вируса еболе.

Стручњаци су указали да је СЗО "једино међународно тело које може да одобри употребу експериметалне терапије у свету", а сада, у случају еболе, "страшне околности намећу енергичнију реакцију међународне заједнице".

Са друге стране, директор америчког Националног института за алергије и заразне болести Ентони Фаучи тврди да је лек који је дат двома америчким мисионарима оболелим од еболе веома тешко произвести у великим количинама.

Серум познат под називом "зи меп", састоји се од три антитела произведених помоћу модификованих листова дувана, којима треба неколико недеља да нарасту, јавља агенција АФП, преноси Танјуг.

Тај експериментални лек су наводно примили амерички мисионари Кент Брентли и Ненси Рајтбол, који су оболели од еболе док су лечили пацијенте у Либерији. Њихово стање се после узимања серума побољшало и они се сада лече у изолацији у болници у Атланти.

"Још не можемо да кажемо да овај лек посебно обећава. Резултати тестирања на животињама су веома добри, а лек је дат двома пацијентима и указује да су ефекти били повољни, али морамо да будемо пажљиви са доношењем закључака пошто се ипак ради о само два пацијента", изјавио је Фаучи за АФП.

Серум "зи меп" досад није подвргнут безбедносним тестовима над људима.

"Због тога су тренутно доступне тек мале количине овог лека", саопштила је компанија "Меп биофармасјутикалс", додајући да ради на томе да што пре повећа производњу.

Због избијања епидемије еболе која се шири из Африке, у Женеви почиње дводневни састанак Одбора за хитна питања СЗО, који ће одлуке саопштити у петак.

Ебола је хеморагична грозница за коју нема лека, ни вакцине, а њени симптоми су јака грозница, болови у мишићима, повраћање, дијареја, а у неким случајевима отказивање појединих органа и незаустављиво спољашње и унутрашње крварење.

Према последњим подацима СЗО, објављеним у понедељак, током садашње епидемије у западној Африци укупно 887 човека су умрла од еболе, а 1.603 су оболела.

У Гвинеји је умрло 358 људи, Либерији 255, Сијера Леонеу 273 и једна особа у Нигерији. То је највећа епидемија ебола од откривања те болести 1976. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару