Читај ми!

Украјина, страх од Русије

Између 20.000 и 45.000 руских војника на граници са Украјином, тврде НАТО и Кијев. Маневри руског ратног ваздухопловства. Пољска страхује да је "интервенција питање дана". У Русију избегло 740.000 Украјинаца. Русија је на хитној седници Савета безбедности Уједињених нација о стању у Украјини позвала на хитне мере за ублажавање хуманитарне кризе на истоку те земље.

22.25 - Украјинска војска је гранатирала и разорила православну цркву у централном делу Луганска, саопштили су припадници локалних милиција а преноси Итартас.

21.10 - Руски председник Владимир Путин и немачка канцеларка Ангела Меркел разговарали телефоном о ситуацији у Украјини, јавља Ројтерс

19.50 - Холандски премијер Марк Руте наложио обуставу потраге за остацима жртава пада авиона "Малезија ерлајнса", наводећи као разлог то што је наставак потраге превише опасан, преноси АП.

19.30 - Нагомилавање руских трупа на граници са Украјином указује на све већу опасност од инвазијe на Украјину, каже амерички министар одбране Чак Хејгел, преноси АП.

17.15 - Русија забранила увоз пољопривредних производа из земаља које су увеле санкције Русији. Декрет "о специфичним економским мерама" потписао председник Путин, јавља Раша тудеј

14.45 - Пронађен новинар "Печата" Сергеј Белорус, којег заједно са још два новинара испитује украјинска полиција, потврђено УНС-у, преноси Фонет.

13.00 - У последња 24 часа у сукобима на истоку украјине погинуло 18 војника, а 54 су рањена, извештава АФП. 

10.02 - Украјинске снаге ноћас су први пут бомбардовале упориште проруских активиста у Доњецку. Није било жртава, саопштиле су градске власти, јавља Танјуг.

Русија гомила трупе на граници са Украјином и војна интервенција могла би бити питање дана, тврде украјинске власти и пољски премијер Доналд Туск.

Туск, позивајући се на обавештајне податке НАТО-а, тврди да се на граници са Украјином налази око 20.000 руских војника, односно око 8.000 више него прошле седмице. Кијев тврди да је уз границу распоређено око 40.000 руских војника.

"Имамо разлога да верујемо да је ризик од интервенције већи него пре неколико часова", рекао је Туск новинарима.  

Претходно, званичник УН Џон Гинг је на ванредној седници Савета безбедности УН о ситуацији у Украјини упозорио да је хуманитарна ситуација на истоку Украјине све лошија, преноси Бета.

Русија, на чији захтев је прошле ноћи одржана хитна седница Савета безбедности, поручила је да жели да упути хумантирани конвој у Луганск и Доњецк.

Директор хуманитарних операција УН Џон Гинг навео је да је снабдевање струјом и водом недовољно, да су домови уништени, а да и здравствени радници беже.

Према његовим речима, насиље ће, посебно у градовима, угрозити још већи број људи, што би могло би да доведе до пораста броја жртава.

"Потребна је хитна акција како би се то спречило", навео је Гинг пред чланицама Савета безбедности, истичући да је до сада страдало 1.367 људи – цивила и бораца.

Гинг је рекао и да у подручју Украјине захваћеном сукобима живи скоро четири милиона људи.

Амбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин рекао је да је ситуација на истоку Украјине катастрофална, посебно у Луганску и Доњецку.

Чуркин је оптужио украјинску војску због тога што артиљеријом гађа куће, и навео да је у многим малим местима уништено 80 одсто зграда.

Амбасадор Русије при УН рекао је да Русија жели да упути хуманитарни конвој у Луганск и Доњецк под окриљем Међународног комитета Црвеног крста.

"Русија позива међународну заједницу да предузме хитне мере за побољшање хуманитарне ситуације на истоку Украјине", рекао је Чуркин.

Заменица америчког амбасадора у УН Розмари ди Карло на састанаку је поставила питање да ли је уопште поводом хуманитарне ситуације у Украјини било неопходно сазвати састанак Савета безбедности УН по хитном поступку.

"Кад говоримо о хуманитарној ситуацији, не можемо да занемаримо чињеницу да Русија може то све да заустави. Најсигурнији начин да се оконча насиље јесте да званична Москва обустави прилив бораца, оружја и новца из Русије на исток Украјине", изјавила је Ди Карло.

Британски амбасадор при УН Марк Лајал Грант рекао је да су руске активности на истоку Украјине узрок хуманитарних проблема.

Помоћник украјинског амбасадора при УН Олександар Павличенко негирао је тврдњу да у Украјини постоји хуманитарна криза, али је рекао да је хуманитарна ситуација у Луганску и Доњецку тешка.

"Ситуацију може да контролише Влада Украјине, која је и даље отворена за сарадњу са међународним партнерима", рекао је украјински дипломата.

Према подацима Канцеларије високог представника УНХЦР-а, због сукоба на истоку Украјине до сада је своје куће напустило више од 285.000 људи, од чега је више од 117.000 интерно расељених, а 168.000 људи је побегло у Русију.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару