Читај ми!

Хирошима се сећа жртава атомске бомбе

Неколико десетина хиљада људи окупило се на церемонији у Хирошими којом је обележено 69 година од када је атомска бомба бачена на тај град у Другом светском рату.

Уз звуке звона, преживели, родбина, званичници владе и страни делегати одали су пошту жртвама минутом ћутања у 8.15 по локалном времену када је детонација претворила тај града у западном Јапану у пакао, преноси Танјуг.

Око 45.000 људи одало је пошту жртавама атомске бомбе минутом ћутања на церемонији у Парку мира у Хирошими, у близини епицентра напада атомском бомбом 1945. у коме је погинуло 140.000 људи.

Градоначелник Хирошиме Казуми Мацуи позвао је америчког председника Барака Обаму и друге светске лидере да дођу и лично виде последице бомбе.

"Председниче Обама и сви лидери држава са нуклеарниим оружјем, молим вас да што пре одговорите на позив да посетитие градове на које је бачена атомска бомба да би сте лично видели шта се догодило. Ако то учините уверићете се да је нулеарно оружје апсолутно зло које не сме више постојати", преноси АП.

Хирошима је ове године покренула кампању слања позивница Обами написаних на папиру направљеном рециклирањем неколико десетина милиона оригамија (традиционална јапанска вештина креирања модела од папира), који су симбол мира.

Број преживелих, који се зову "хибакуша", ове године је био једва нешто већи од 190.000. Они у просеку имају 79 година и многи од оних који су присуствовали церемонији су њихови млађи рођаци и потомци.

Званичници градске владе у Хирошими су рекли да је током прошле године умрло 5.507 људи који су преживели напад нуклеарном бомбом на тај град, наводи АФП.

Амерички бомбардер Б-29, назван "енола геј", је 6. августа 1945, у једном од последњих поглавља Другог светског рата, бацио атомску бомбу на Хирошиму, од које су тренутну смрт нашле десетине хиљада људи, а до децембра исте године број жртава се попео на 140.000.

Три дана касније Американци су бацили атомску бомбу и на јапански лучки град Нагасаки, усмривши тамо око 70.000 људи.

Јапан је потписао капитулацију 15. августа 1945, чиме је окончан Други светски рат, а амерички историчари до данас "ломе копља" око тога да ли су или не те две атомске бомбе убрзале крај рата, принудивши Јапан на предају и спречивши многе жртве планиране копнене инвазије на ту земљу.

Хирошима и Нагасаки су градови предводници антинуклеарног покрета у свету, који атомске бомбе назива "апсолутним злом".

Прошле недеље амерички медији су објавили да је умро последњи преостали члан посаде бомбардера "енола геј", 93-годишњи Теодор Ван Кирк, који је у једном од својих последњих интервјуа изразио уверење да атомске бомбе треба забранити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару