Читај ми!

Кастро: Израел спроводи нови облик фашизма

Бивши кубански лидер Фидел Кастро упоредио је израелску офанзиву у појасу Газе са новим обликом фашизма који њихов савезник Америка не може да контролише. Истиче да је Русија од стране САД-а и Европе неправедно потцењена.

Некадашњи кубански лидер каже да је на помолу нови облик фашизма, преноси Танјуг.

"Мислим да је у овом моменту људске историје, на помолу нова и ужасна форма фашизма са знатном силом", навео је Кастро у колумни у листу Гранма под називом "Палестински холокауст у Гази".

Кастров чланак објављен је у време када је на снагу ступило тродневно примирје, наводи агенција АФП.

"Зашто Влада Израела мисли да ће свет остати равнодушан на овај језиви геноцид који се данас чини над палестинским народом?" , наводи Кастро (87), који је 2006. године предао власт брату Раулу.

Кастро сматра да постоје чињенице које одражавају "скоро потпуну неспособност САД да се суоче са тренутним светским проблемима".

Куба је дипломатске односе са Израелом прекинула 1973. године после Јомкипурског рата, односно арапско-израелског рата, који је почео на јеврејски празник Јом Кипур.

Руски народ неправедно потцењен

У свом чланку лидер кубанске револуције и дугогодишњи шеф државе Фидел Кастро оцењује да је главна грешка САД и Европе то што потцењују руски народ.

"Највећа грешка САД и Европе је то што су потценили руске грађане који су своју отаџбину током Другог светског рата бранили као Спартанци", наводи Кастро у чланку објављеном у листу Гранма, званичном органу Централног комитета Комунистичке партије Кубе.

Истичући да су се на политичкој карти света појавиле нове и неизбежне снаге, бивши лидер Кубе каже да Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, са својим везама са Латинском Америком, већином земаља Карипског басена и Африке, представљају силу, способну да сарађује са осталим државама, укључујући САД, земље Европе и Јапан.

У чланку Кастро помиње и рушење малезијског путничког авиона у Украјини и истиче да се Русија за уништење авиона из Малезије оптужује из немоћи и да оптужбе представљају ужасавајући примитивизам.

"Председник Русије Владимир Путин, министар иностраних послова Сергеј Лавров и остали функционери руске Владе никада не би починили такву глупост", закључује Кастро.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару