Читај ми!

Путин узвраћа ударац, уводи санкције Западу!

Председник Русије Владимир Путин тражи од Владе Русије да размотри увођење санкција западним земљама. Русија разматра и ограничену или чак потпуну блокаду европских летова за Азију преко Сибира.

Председник Руске Федерације тражи од Владе да размотри увођење санкција Западу, као одговор на њихове санкције Русији због кризе у Украјини, преноси Раша тудеј.

Путин каже да противмере морају да буду прецизне како би се подржали домаћи произвођачи, а да се потрошачима не нашкоди.

"Политички инструменти притиска на привреду су неприхватљиви и у супротности су са свим нормама и правилима. С тим у вези Влада Русије је већ предлагала низ узвратних мера на тзв. санкције неких земаља", истакао је Путин током радног сусрета са вршиоцем дужности губернатора Вороњешке области Алексејем Гордејевом, јавља Итартас, а преноси Танјуг.

Путин каже да произвођачи у разним земљама треба да буду у једнаком конкурентском окружењу, што одговара интересима националне безбедности и правилима Светске трговинске организације.

Током сусрета, Гордејев је руском председнику пренео страховање вороњешких привредника у вези са протекционистичким мерама које се примењују у Европској унији.

"Представници индустрије и пољопривреде почињу да питају о нашим трговинско-економским односима, на пример са земљама ЕУ", објашњава Гордејев.

Медведев: Морамо да узвратимо санкцијама

Премијер Русије Дмитриј Медведев објашњава да Москва мора да размотри могућност увођења узвратних мера којима би одговорила на санкције Европске уније руским авио-компанијама, због кризе у Украјини.

"Тема о којој бих волео да дискутујемо односи се на последице одлуке коју је више влада донело у вези са нашим превозницима. Треба да разговарамо о могућим узвратним мерама", истакао је Медведев на састанку с министром саобраћаја Максимом Соколовом и замеником директора "Аерофлота" Вадимом Зингманом.

Руски пословни дневник "Ведомости" објавио је да Русија разматра и ограничену или чак потпуну блокаду европских летова за Азију преко Сибира као одговор на европске санкције Москви због Украјине, што би повећало трошкове летова авио-превозника из Европе према Азији.

Руска нискотарифна авио-компанија "Добролет", под државном контролом "Аерофлота", прошле недеље је морала да обустави све летове, јер је њен лизинг уговор о набавци авиона "боинг 737-800" стопиран с обзиром на то да је Европска унија проширила санкције и на тог авио-превозника због летова ка Криму, јавља руска новинска агенција Итартас.

Агенција РИА Новости подсећа да САД и ЕУ не признају приступање Крима Русији и оптужују Москву за мешање у унутрашње ствари Украјине, што Русија пориче и оптужбе сматра неприхватљивим.

Западне земље су од марта у неколико наврата уводиле санкције руским политичарима, бизнисменима и компанијама, претећи да ће такве мере појачавати.

ЕУ је и 30. јула објавила списак санкција на који је укључено осам особа и три правна лица, а власти Уније забраниле су, између осталог, инвеститорима да продају и испоручују кључну опрему и технологију ради стварања, куповине или развоја инфраструктурних пројеката у неколико грана привреде на Криму и у Севастопољу.

Министарство финансија САД је дан раније саопштило да се уводе санкције "Московској банци", ВТБ-у као и руској Обједињеној бродоградилишној корпорацији.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару