Читај ми!

Доњецк пуст, маневри руске авијације

Два батаљона украјинских снага почела напад на Доњецк. Артиљеријски напад на Луганск, град без струје и воде. Више од 400 украјинских војника затражило азил у Русији. Настављена потрага на месту пада малезијског авиона.

Батаљони "Азов" и "Шахтерск" почели напад на Доњецк, најављујући да ће ускоро "очистити" тај град од проруских снага.

Резиденцијални и инфраструктурни објекти у Луганску су под жестоким артиљеријским нападима од раног јутра, јавља Итартас, преноси Танјуг.

Градска скупштина Луганска саопштила је да су становници тог града, због жестоких напада, остали без воде и струје. Телефонске везе су у прекиду.

Неки припадници особља ОЕБС-а који раде на прелазу Гуково напустили су своја радна места, због наставка пуцњаве и експлозија граната на украјинској територији, рекао је Василиј Малајев, представник Федералне службе безбедности за област Ростова.

Малајев је додао да су граничари и цариници на том граничном прелазу остали на дужности, јавља Итартас.

Портпарол ОЕБС-а Шив Шарма изјавио је раније да је Гуково у недељу два пута било изложено ватри.

Шарма је додао да су ти инциденти очигледно били "последица борби украјинске војске и милиције Доњецка", али је ипак рекао да је било немогуће одредити ко је и одакле испаљивао гранате. Истакао је да ти инциденти нису пореметили рад посматрача ОЕБС-а и да они не планирају да измене свој распоред.

Посматрачи су на руско-украјинску границу распоређени у складу са одлуком Сталног савета ОЕБС-а од 24. јула, а у регион Ростова почели су да пристижу већ крајем јула.

Тренутно су по два посматрача на дужности са обе стране граничног прелаза Гуково, а посматрачки тим тамо треба да буде коначно оформљен 16. августа.

Маневри руске авијације, Украјинци пребегли у Русију

Истовремено, руско ратно ваздухопловство почело је маневре на југу земље у којима учествује око 100 борбених авиона и хеликоптера.

Током наредна три дана, акције ће увежбавати авиони типа Су-27, Су-24, Су-34 и Миг-31.

Током ноћи је и више од 400 украјинских војника пребегло у Русију, где су од руских власти затражили азил, рекао је Василиј Малајев.

Према његовим речима, 438 војника украјинске војске прешло је границу са Русијом и од полицајаца на граници затражило азил, преноси Итартас.

Руска погранична служба донела је одлуку о отварању хуманитарног коридора за улазак тражилаца азила у Русију, рекао је Малајев, додавши да су међу 438 пребеглих војника и 164 граничара.

Пребег 438 украјинских војника у Русију током ноћи значи да је наредба украјинске владе да се (војници) сукобљавају се сопственим народом немогућа, изјавио је Сергеј Лавров, руски министар иностраних послова.

Лавров је рекао да је Русија у више наврата помагала украјинским снагама, које су тражиле помоћ и пријем рањених војника.

"Ми смо помагали, нудећи лекарску помоћ и (свима њима) могућност да се врате, не задржавајући их на силу", рекао је Лавров.

"Истине ради, они који су желели да се врате у Украјину оптужени су за дезертерство и изведени пред војни суд", додао је руски шеф дипломатије.

Лавров је истакао да очекује од украјинских власти да "покажу хуманост на дуже стазе и схвате да је апсолутно неприхватљива ситуација у којој би Украјинци водили рат једни против других, док оне који то одбијају сматрају издајницима".

Осам посматрача ОЕБС-а и више од 100 међународних истражитеља наставили су потрагу за телима преосталих жртава пада авиона "Малејжа ерлајнза" на истоку Украјине, саопштио је ОЕБС.

Група стручњака, међу којима је највише оних из Холандије и Малезије, већ четврти дан врши претрагу места несреће у близини места Грабова, 79 километара источно од Доњецка, пренео је Итартас.

У међувремену је авион, који је превозио остатке тела жртава, слетео у Холандију, јавља Танјуг.

Транспортни авион холандске војске довезао је остатке тела жртава који су у последњих неколико дана пронађени на месту несреће, као и узорке ДНК и личне ствари путника.

До сад је у Холандију пребачено 227 ковчега, пренела је агенција АФП.

Холандским и аустралијским експертима данас су се придружили и стручњаци из Малезије.

"Боинг-777" на лету од Амстердама до Куала Лумпура срушио се 17. јула изнад источне Украјине са 298 путника и чланова посаде, од којих су 194 били држављани Холандије, а 43 Малезије.

У првим данима после несреће, проруски активисти који контролишу подручје око места пада авиона, пронашли су тела више од 200 жртава, која су већ превезена у Холандију, где се ради на њиховој идентификацији.

Међународни истражитељи објавили су да су претходних дана пронашли још тела, али број пронађених тела нису навели, наводи руска агенција.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару