Читај ми!

Газа, жртве и после почетка примирја

Израел је једнострано прогласио седмочасовно примирје у Појасу Газе, а Палестинци тврде да је већ у првим минутима једно дете погинуло, а 30 људи рањено у граду Гази. Око 10 Палестинаца погинуло је у јутрошњем израелском ваздушном нападу у Гази.

Неколико минута након почетка седмочасовног примирја у Појасу Газе, убијено је једно дете, а тридесет људи је рањено у нападу на кућу у избегличком логору Шати у граду Гази на обали Средоземног мора, рекли су палестински лекари, преноси Танјуг.

Очевици наводе да је реч о израелском ваздушном удару, али израелска армија још ништа није коментарисала, само је рекла да се инцидент истражује.

Овај напад је одраз осетљивости примирја, наводи АФП и подсећа да је Израел најавио примирје након оштрих међународних осуда напада крај школе УН у недељу, у коме је убијено 10 људи, међу њима избеглице које су се тамо склониле од насиља.

Раније јутрос, пре почетка једностраног примирја које почело у 10 часова, а у 8 часова по средњоевропском времену, у израелском нападу на Појас Газе пет особа је погинуло у Џабалији, на северу Газе, четири у граду Гази, а једно дете у Рафи, на југу те територије, саопштила је палестинска служба хитне помоћи.

До седмочасовног примирја Израела дошло је јер је међународна заједница оштро осудила јучерашњи израелски напад на школу УН, у којем је погинуло 10 Палестинаца.

УН су с правом осудиле напад на своју школу у Гази у којем је погинуло десет Палестинаца, изјавио је британски премијер Дејвид Камерон, који, међутим, није желео да каже да ли је то било кршење међународног права.

"Мислим да УН имају право да осуде тај чин, јер је међународно право јасно. Цивили и деца не смеју да буду мете у сукобу као што је овде био случај", рекао је Камерон, а преноси британска телевизија Би-Би-Си.

Примирје неће важити само на подручју источно од Рафе, јављају израелски медији.

Вођа екстремистичке групе "Исламски џихад" погинуо је у ваздушном удару израелских снага неколико сати пре почетка примирја, јавља агенција АП. 

Према подацима палестинске стране, током четири недеље сукоба између израелске војске и Хамаса погинула су 1.822 Палестинаца.

Од 8. јула, када је почела израелска офанзива, војска Израела је извела 4.686 напада на Појас Газе, а у истом периоду Палестинци су испалили 2.569 ракета на израелске циљеве.

Израелски министар спољних послова Авигдор Либерман предложио је да, по престанку сукоба, Уједињене нације преузму од палестинског радикалног покрета Хамас контролу над појасом Газе.

"Треба размислити о томе да се управљење појасом Газе повери УН. Апсолутно не искључујем ту могућност", рекао је шеф израелске дипломатије на састанку Комитета израелског парламента за одбрану и спољне послове.

Генерални секретар УН Бан Кимун рекао је да сукоб у Гази не би смео да буде изговор за пораст антисемитизма у Европи и изразио жаљење због пораста антисемитских напада, посебно у Европи.

"Конфликт на Блиском истоку не сме да буде изговор за дискриминацију која може да угрози социјални мир било где у свету и конфликт би требало да се оконча хитним прекидом насиља и кроз преговоре", истиче се у саопштењу генералног секретара УН Бан Кимуна.

Хиљаде људи протестовале су 2. августа широм Француске, укључујући Париз, против израелске офанзиве на Газу и политике француске владе према том сукобу.

Пуно право Израела на безбедност "не оправдава масакр цивила у Гази", изјавио је шеф француске дипломатије Лоран Фабијус и истакао да Израелу и Палестинцима треба "наметнути политичко решење".

Израелски парламент изразио је забринутост због пораста антисемитских инцидената током пропалестинских демонстрација у Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару