Тајни план Меркелове и Путина?

Немачка канцеларка Ангела Меркел и руски председник Владимир Путин кују тајни план како би се мирним путем окончала међународна криза у Украјини, пише британски лист "Индипендент".

Према наводном договору, Европа би за признање Крима у саставу Русије, добила сигурно снабдевање руским гасом, преноси Танјуг.

Основни циљ тајног мировног плана је, како тврди лист, стабилизација украјинске границе и обезбеђивање снажних економских подстицаја финансијски осиромашеној Украјини, нарочито путем новог енергетског споразума који би осигурао снабдевање гасом Украјине и Европе.

Контроверзни план предвиђа најпре да међународна заједница призна независност Крима и његово припајање Русији, што би неке чланице Уједињених нација тешко прихватиле.

Извори блиски тајним преговорима канцеларке и руског председника, наводе да би у случају постигнутог договора, Русија морала одмах да повуче своју финансијску и војну помоћ проруским снагама на истоку Украјине.

Истовремено, Украјина би морала да одустане од чланства у савезу НАТО. Русија би заузврат престала да блокира или да се меша у нове трговинске односе између Украјине и Европске уније.

Украјинци би такође добили нов дугорочни споразум са компанијом "Гаспромом" о будућим испорукама гаса и цени, и Москва би исплатила одштету Украјини од милијарду долара због губитка ренте коју је Русија плаћала Кијеву док су њене снаге биле стациониране на Криму и у Севастопољу.

Ови покушаји немачке канцеларке да посредује између Путина у украјинског председника Петра Порошенка, обустављени су, међутим, након обарања малезијског авиона на истоку Украјине, пише "Индипендент".

Али, добро упућени извори јуче су за британски лист рекли да је "немачки мировни план још увек на столу и да се очекује да ће преговори бити настављени након окончања истраге о узроку пада авиона у којем је погинуло 298 људи.

Портпарол британског министарства спољних послова рекао је да нема сазнања да се воде било какви преговори и додао да је мало вероватно да би САД или Британија пристали да признају Крим у саставу Русије.

У немачкој амбасади у Лондону, такође нико није желео да коментарише ове наводе, додаје британски лист.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару