Израелска борба "до последњег тунела"

Војне акције Израела у Појасу Газе трајаће док сви тунели Хамаса не буду уништени, тврди Бенјамин Нетанијаху. Израел гађао три места у Гази, након што је на његову територију лансирана ракета. Погођена највећа болница у Гази, а израелска војска негира да је одговорна за то. У данашњим сукобима погинуло најмање 10, рањено 46 људи.

Ракета је погодила једну зграду унутар комплекса у коме се налази највећа болница у Појасу Газе, рекли су запослени, јавља АФП.

Полиција и палестински медицински званичник рекли су да је заправо било више удара, да је погођен и оближњи парк и да је погинуло најмање 10, а рањено 46 људи.

Међутим, израелска војска је порекла да су њене снаге одговорне за напад на главну болницу и оближњи парк.

Армија је навела да су ракете погрешно испалили палестински екстремисти и да би њих требало кривити.

Бомбардовање је угрозило релативно примирје у зараћеном подручју на почетку муслиманског празника Рамазански бајрам, преноси Бета.

Напади су уследили након готово 12 сати прекида борбе, док јачају међународни напори да се оконча тронедељни напад Израела на палестинску територију којом влада борбени ослободилачки покрет Хамас.

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху изјавио је да Израел мора бити спреман на продужену војну кампању у Појасу Газе, која неће бити завршена док сви "терористички" тунели не буду уништени.

"Морамо бити спремни на продужену кампању. Нема праведнијег рата од овог. Нећемо завршити операцију у Гази док не неутралишемо тунеле, чија је једина сврха убијање наших грађана," нагласио је Нетанијаху.

"Израелски грађани не могу живети под претњом ракета и тунела смрти - смрти од горе и од доле", рекао је израелски премијер.

Наглашава да демилитаризација Газе мора бити део сваког будућег решења за ту палестинску територију.

Нетанијаху је критиковао саопштење Савета безбедности УН у коме се позива на хитан хуманитарни прекид ватре у Појасу Газе, истакавши да се то саопштење бави потребама терористичке организације, а не Израела.

Нетанијаху је рекао да је Израел три пута прихватио захтев УН за хуманитарно примирје, а да је Хамас свако нарушио.

УН позивају на хитну обуставу ватре у сукобу у којем је погинуло 1.300 Палестинаца, а на израелској страни 43 израелска војника и три цивила.

Израелска војска је навела да је погодила два ракетна лансера и погон за производњу ракета у централној и северној Гази, пошто је на југ Израела пала ракета која није изазвала штету.

Најмање двоје Палестинаца погинуло је од тенковске ватре у месту Џабалија на северу Појаса Газе.

Израелска војска је саопштила да од 21.30 у недељу није изводила никакве нападе, али да су трупе које делују на копну радиле на уништавању тунела испод границе које је Хамас изградио да би нападао Израел.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару