Позив на прекид ватре у Гази

Савет безбедности УН ноћас је једногласно усвојио декларацију којом се позива на "моментални и безусловни хуманитарни прекид ватре" у Појасу Газе.

Представници 15 земаља чланица Савета затражили су од Израела и радикалног палестинског покрета Хамас да у потпуности обустави ватру током и после муслиманског празника Рамазанског бајрама, преноси Бета.

Декларацијом се апелује и на пуно поштовање хуманитарног права, посебно на заштиту цивила.

Наглашава се и да је неопходно одмах пружити потребну помоћ палестинском становништву у Гази.

Три дана пошто је бомбардована једна школа УН у Гази, где су биле смештене палестинске избеглице, Савет безбедности УН од свих страна у конфликту тражи да поштују и заштите цивилне објекте, укључујући и оне у надлежности УН.

Од међународне заједнице затражено је да постигне мир на Блиском истоку, базираном на коегзистеницији две државе – Палестине и Израела.

Палестински амбасадор у УН Ријад Мансур је после усвајања декларације изразио жаљење зато што Савет безбедности није усвојио обавезујућу резолуцију и зато што није позвао на окончање израелске блокаде у Гази.

"Не може се 1,8 милиона људи држати у том огромном затвору какав је сада Газа. Наставићемо да куцамо на врата Савета безбедности", рекао је Мансур новинарима у Њујорку.

Израелски амбасадор при УН Рон Просор је са своје стране изразио негодовање зато што Савет у декларацији не помиње "Хамас и његове ракете, нити право Израела да се брани".

Због сукоба у Гази, председник САД Барак Обама синоћ је у телефонском разговору с израелским премијером Бењамином Нетанијахуом рекао да треба хитно увести безусловни прекид ватре у Гази и да је то "стратешки императив".

Сукоби у Појасу Газе настављени су и јуче, упркос најави палестинског радикалног покрета Хамас да уводи примирје последњег дана Рамазана.

Израел и Хамас се узајамно оптужују за наставак сукоба. Пошто су ракете у ноћи између суботе и недеље испаљене из Газе, Израел је наставио своје нападе на Газу из ваздуха, са копна и са мора.

Генерални секретар УН Бан Кимун синоћ је позвао да се хуманитарно примирје продужи за 24 часа. Такво примирје поштовано је јуче 12 сати.

Укупно 1.031 Палестинац погинуо је од почетка израелске офанзиве на Газу 8. јула. Погинула су и 43 израелска војника и два цивила, као и један тајландски радник. Међу палестинским жртвама већину чине цивили.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару