Читај ми!

Гранатама и тенковима на аеродром у Триполију

Најмање двоје људи је погинуло, док су паравојске наставиле жестоку борбу за контролу међународног аеродрома у главном граду Либије, Триполију.

Сукоб је уследио два дана пошто је пропао прекид ватре договорен са ривалском групом побуњеника, који су држали под контролом ту највећу либијску ваздушну луку, преноси Танјуг.

"Аеродром је јутрос нападнут минобацачким гранатама, ракетама и паљбом из тенкова", изјавио је за агенцију Франс прес представник аеродрома у Триполију Ел Џилани ел Дахеш.

Битка око аеродрома води се већ недељу дана између паравојски из западног либијског града Зинтана који контролише аеродром, и исламиста, међу којима су и борци из Мисрате, источно од Триполија, који покушавају да их отерају.

После пријаве оштећења десет авиона крајем недеље, данас је погођен још један авион либијске компаније "Араб ерлајнз", а изнад аеродрома, који је затворен од прошлог понедељка, вије се густ дим.

Триполи је у најжешћем таласу насиља од свргавања и убиства дугогодишњег либијског лидера Муамера Гадафија 2011. године.

Због борби ривалских паравојски, састављених углавном од бивших побуњеника против Гадафија, недељу дана не раде ни бензинске станице, ни државне службе.

Последњих дана наоружани људи напали су возила која су превозила новац из централне банке у локалне, те су и оне затворене.

Одметнути генерал Халифа Хифтер који води властиту офанзиву против исламских екстремиста у источном граду Бенгазију, осудио је покушаје "агената тероризма" да униште аеродром у Триполију и тероришу становништво.

Због ескалације насиља и погоршања безбедности, Мисија УН за подршку Либији саопштила је прошле недеље да привремено повлачи све особље из те земље.

Исламски милитанти су тај аеродром први пут напали прошле недеље, услед чега су отказани сви летови.

Због константних напада тешко је оштећен велики број авиона, као и аеродромска инфраструктура, па званичници тврде да ће аеродром сигурно бити затворен више месеци.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару