Боко харам убио више од 100 људи у Нигерији

Исламски екстремисти из организације Боко харам убили су више од 100 људи у граду Дамбоа на североистоку Нигерије, који је војска оставила небрањеним, рекао је представник цивилне одбране.

Припадници Боко харама гађали су куће из ракетних бацача и у њих убацивали бомбе, а потом су рафалима косили људе који су покушавали да умакну, кажу преживели који тврде да је напад на Дамбоа почео јуче у зору и да је у међувремену највећи део града спаљен, пренео је АП.

Један активиста за људских права рекао је да су исламски екстремисти у петак поподне отворили ватру на људе који су покушавали да сахране погинуле, па је број мртвих вероватно много већи од сто.

Према речима портпарола једне групе за цивилну заштиту, девет села на североистоку земље дало се у бекство пошто су примили писма Боко харама у којима се прети нападом на њихове домове и заузимањем области.

У нападнутом граду Дамбоа, једину одбрану становницима пружила је управо та група за цивилну заштиту, чији су припадници били наоружани моткама и ватреним оружјем куће израде.

Дамбоа је био под опсадом пуне две седмице, откако су борци Боко харама напали нову базу тенковског батаљона која се налази у предграђу.

Како оцењује АП, уместо да буде заштита грађанима, база је навукла гнев екстремиста.

Министарство одбране Нигерије тврди да је одбило напад Боко харама и да је ликвидирало најмање 50 екстремиста у одмазди за смрт шест војника, укључујући њиховог команданта. Али, како наводе мештани, многи војници су потом убијени и војска је истерана из базе.

Побуна Боко харама, чији назив значи противљење западњачком образовању, почела је пре пет година.

Ови екстремисти заговарају радикално тумачење шеријатског закона, а у последње време су се "прославили" отмицом више од 200 нигеријских средњошколки.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару