Читај ми!

Место пада авиона МХ-17, трка за доказима

Међународна истрага о паду авиона МХ-17 наилази на препреке док истражитељи стижу у Кијев. Није постигнут договор о успостављању зоне безбедности. Власти оптужују проруске активисте да уништавају доказе и истичу да немају информације о "црним кутијама".

22.00 - Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков рекао је да америчка администрација настоји да кривицу за обарање авиона свали на проруске снаге. "САД делују као лош хирург", каже Рјабков.

21.00 - Украјинске хитне службе почеле су да одвозе тела жртава с места где се срушио малезијски авион, пренела је РИА Новости.

20.45 - Петро Порошенко позвао УН да побуњенике на истоку Украјине означе као припаднике "терористичке организације", пренео је Ројтерс.

20.00 - ОЕБС: Најмање 250 цивила погинуло, а 850 рањено током јуна и јула у источном украјинском региону Луганску.

19.00 - Холандски премијер: Путин има последњу шансу да докаже да озбиљно мисли да помогне спасиоцима да извуку тела жртава, преноси Ројтерс.

18.30 - На Википедији се води прави рат у вези са падом малезијског авиона. 

18.15 - Сергеј Лавров и Џон Кери сагласили су се у телефонском разговору да обе земље треба да искористе свој утицај на обе стране у украјинском сукобу да би се прекинула непријатељства.

16.00 - Русија на "црну листу" ставила једног америчког посланика и 12 особа повезаних са затворима Гвантанамо на Куби и Абу Грајиб у Ираку и забранила им улазак у земљу, преноси АП.

15.00 - Ангела Меркел и Владимир Путин договорили су се да се под руководством Организације међународне цивилне авијације спроведе истрага о паду малезијског авиона, саопштила је немачка влада, јавља АФП.

13.15 - Припадници проруских снага дозволили су посматрачима ОЕБС-а да приђу месту несреће, рекао је очевидац на којег се позива Ројтерс

13.00 - Лидер проруских активиста тврди да те снаге нису угрозиле место пада авиона, али да су забринути јер "тела страдалих труле на топлоти", јавља Ројтерс.

11.50 - Кијев наводи да ће подржати прекид ватре ако "побуњеници положе оружје", предају контролу над границом украјинским властима и дозволе ОЕБС-у приступ месту несреће, преноси Ројтерс

11.35 - Украјински безбедносни савет наводи да су хитне службе истражиле 18 од 25 километара квадратних око места несреће, а да је нађено 186 тела, преноси Ројтерс

11.15 - Авион није скренуо са путање у забрањено подручје, каже малезијски министар и позива све стране да "поштују место несреће", преноси Ројтерс

10.30 - Кијев оптужио проруске активисте да покушавају да униште доказе на месту несреће, преноси Ројтерс

Шеф украјинске службе безбедности Валентин Наљвајченко рекао је да се настављају разговори између званичника из Русије, Украјине и ОЕБС-а о формирању зоне од 20 квадратних километара око места несреће како би се омогућило уклањање тела.

Међутим, званичник "Доњецке Народне Републике" Сергеј Кавтарадзе рекао је да договор није постигнут, упркос разговорима. "Нема безбедносне зоне. Реч је о региону који је близу борбених дејстава. Тамо се одвијају војне операције", изјавио је Кавтарадзе за Ројтерс.

Портпарол ОЕБС-а Михаел Моцијуркив рекао је да за сада не постоји споразум о безбедносној зони, али да је "то дефинитивно једно од приоритетних питања".

Москва је позвала обе сукобљене стране у Украјини да омогуће међународним експертима приступ месту удеса малезијског авиона, саопштило је министарство спољних послова у Москви.

"Русија апелује на обе стране у украјинском конфликту и позива их да учине све што је могуће како би обезбедили међународним стручњацима приступ месту удеса авиона да би могли да предузму неопходне акције у истрази", наводи се у саопштењу руског министарства, преноси Ројтерс.

Група специјалиста из Малезије стигла је у Кијев да би пружила помоћ у истрази о "боингу" малезијске компаније "Малејжа ерлајнз" са 298 путника и чланова посаде на територији источне Украјине.

Шеф делегације је изјавио да се нада да ће рад истражитеља протећи без проблема, преноси Итартас.

Малезијски министар саобраћаја Лиов Тионг Лаи раније је рекао да ће у Украјину бити послата 62 стручњака, међутим, шеф делегације је рекао да их је стигло двоструко више (131) из различитих малезијских државних структура.

САД сматрају да је авион погодила ракета земља-ваздух испаљена са територије под контролом проруских снага у источној Украјини. Свих 298 путника и чланова посаде је погинуло.

Међународним посматрачима ОЕБС-а дозвољен је делимичан приступ месту несреће, али им наоружане проруске снаге нису дозволиле да оду даље због "њихове сопствене безбедности".

ОЕБС-ов тим, који се већ налази у Украјини где надгледа сукобе, не истражује узрок несреће, већ само хоће да обезбеди посмртне остатке и да надгледају извлачење тела.

Швајцарски представник ОЕБС-а Томас Гремингер изјавио је да је 17 посматрача добило ограничени приступ месту несреће у трајању од 75 минута, али да су се после тога повукли у Доњецк из безбедносних разлога.

У међувремену је холандски министар спољних послова Франс Тимерманс стигао у Кијев са тимом од 15 истражитеља, наводи АФП.

Опречне информације о заузимању Луганска

Украјински министар одбране Валериј Гелетеј обавестио је украјинског председника Петра Порошенка да је украјинска војска заузела југоисточни део града Луганска и аеродром, објављено је на сајту председника Украјине, међутим, прес-служба самопроглашене "Луганске Народне Републике" демантовала је ту информацију.

"Украјинске снаге нису заузеле југоисточни део Луганска. Сви су остали на својим положајима", рекао је извор из прес-службе за Итартас.

Становници Луганска кажу да је у граду мирно. Два или три пуцња су се чула пре сат времена са положаја проруских снага, наводно у правцу аеродрома. Коришћена је артиљерија или бацачи граната.

Очевици тврде да су се јуче одвијале жестоке борбе на три места у граду – у северној области Металист, у западном делу где се налази насеље Јубилеиноје и у југоисточном где је аеродром.

Градска скупштина је на свом сајту данас објавила да је 16 цивила погинуло, а 66 рањено током јучерашњег дана.

Пут између Луганска и Доњецка је затворен због сукоба. Цивилима се не дозвољава да прођу контролне пунктове да би се спречиле цивилне жртве.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару