Читај ми!

Боливија легализовала рад десетогодишњака

Боливијске власти усвојиле су закон којим је легализован рад деце од само 10 година старости. Такав пропис је неопходан због тешке ситуације у осиромашеној земљи, образлажу власти.

Потпредседник Боливије Алваро Гарсија Линера изјавио је да нови закон одражава лошу економску ситуацију у тој земљи, једној од најсиромашнијих у Јужној Америци, преноси Би-Би-Си.

Закон, такође, прописује строже казне за насиље над децом. За убиство детета казна је 30 година затвора.

Према новом закону, минимална старост за запошљавање је 14 година, иако у ванредним околностима деца могу да раде са 12 година за неког послодавца, али уз дозволу родитеља.

Старосна граница за самозапошљавање смањена је на 10 година.

Међународна организација рада (МОР) покренула је истрагу у вези са тим законом, услед бојазни да се њиме крше глобални прописи о запошаљавању.

У претходном закону о раду није било никаквих изузетака и минимална граница за запошљавање била је 14 година, што МОР дозвољава земљама у развоју, упркос глобалној граници од 15 година.

Закон је потврдио Конгрес раније овог месеца, а потписао га је потпредседник Гарсија јер је председник Ево Моралес отпутовао у Бразил.

"Председник Моралес интервенисао је како би био сигуран да смо пронашли баланс између реалности и законске регулативе, између права и међународних уговора", додао је Гарсија.

Више од 500.000 деце у Боливији ради како би помогло своју породицу, званични су подаци којима располаже УНИЦЕФ.

Деца углавном раде као чистачи ципела или продавци хране на улицама Ла Паза, главног града Боливије. Међутим, много њих се суочава са тешким условима рада у пољопривреди, а често раде и у рудницима.

Моралесова социјално оријентисана влада нада се да ће овако помоћи истребљењу екстремног сиромаштва и других тешких услова у тој земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару