Меркелова и Обама, први разговор од избијања афере

Немачка канцеларка Ангела Меркел и председник САД Барак Обама разговарали су први пут од избијања афере америчког прислушкивања у Немачкој, преносе немачки медији, позивајући се на Белу кућу.

Према званичним информацијама, у телефонском разговору двоје државника било је речи о кризи у Украјини и текућим преговорима о иранском нуклеарном програму, преноси Танјуг.

Меркелова и Обама су, како се истиче, истакли заједнички став да Русија мора хитно да предузме мере за деескалацију стања у источној Украјини и да су Европа и Америка, у питању санкција, тесно повезани.

Тек у последњем пасусу саопштења каже се да су "размењене информације о немачко-америчкој сарадњи у питањима сарадње тајних служби", указују немачки медији и подсећају да је од последњег телефонског разговора Меркелове и Обаме прошло 11 дана.

Обама је, према наводима, обећао да остати са Меркеловом у тесном контакту како би се та сарадња побољшала.

Медији коментаришу да такве и сличне реченице изговарају Обама и његови сарадници још од избијања афере америчког прислушкивања у Немачкој у којој, према индицијама, ни сама Меркелова није била поштеђена и примећују, међутим, да то не личи на извињење.

Портпарол немачке владе, према наводима агенције АФП, на које се позивају немачки медији, није, међутим, ништа могао да каже о том телефонском разговору Меркел-Обама.

Немачка влада је после последњих сазнања у томе да су најмање двојица људи - један у БНД, а други у Министарству одбране - шпијунирали у корист Америке, наложила да главни шпијун ЦИА у америчкој амбасади у Берлину напусти земљу, што се, према сазнањима немачких медија, очекује у току ове седмице.

Америчка влада се о овом случају шпијунаже још није изјаснила, а немачки медији, преносећи писање америчких, наводе да се у неким конзервативним листовима у Америци могло прочитати како ЦИА није имала избора, него да шпијунира у Немачкој, уз образложење да влада у Берлину негује блиске контакте са Русијом и Ираном и да јој се зато не може веровати.

Сама Меркелова је, у вези са америчком шпијунажом, која оптерећује односе Берлина и Вашингтона, изразила сумњу да ће САД, и после најновијег случаја, обуставити шпијунирање Немачке

"То не могу унапред да кажем, надам се, наравно, да ће се нешто променити", рекла је Меркелова у традиционалном, летњем интервјуу телевизији ЗДФ и додала да она, ипак, жели да се сарадња између обавештајних служби очува.

"Немачка профитира од те сарадње, када се ради о тероризму и другим стварима", рекла је Меркелова и као погрешне одбацила спекулације о томе да је Канцеларска служба наложила немачким безбедносним службама да до даљег сведу сарадњу са Американцима на минимум.

"Ми желимо ту партнерску сарадњу, али имамо и друге представе - у то спада да нема међусобног шпијунирања", рекла је Меркелова и указала да се тајне службе 21. века морају сконцентрисати на важне ствари, мислећи, при том, наводе медији - на кризна жаришта у свету.

Канцеларка је, такође, одбила спекулације о прекидању преговора између Европске уније и Америке о потписивању уговора о слободној зони трговине због шпијунске афере.

"Споразум је у немачком интересу... као извозна нација, ми ћемо профитирати, ако добијемо споразум", рекла је Меркелова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару