Читај ми!

ЕУ проширује "црне листе" због Украјине?

Владе земаља Европске уније постигле су начелан договор о проширењу листе санкција у вези са ситуацијом у Украјини, јавио је Ројтерс, позивајући се на дипломатске изворе.

Један неименовани дипломата из ЕУ рекао је британској агенцији после састанка амбасадора земаља Уније на којем је разговарано о ситуацији у Украјини, да ће о конкретним именима бити речи на наредном састанку у среду, 9. јула, преноси Танјуг.

Према речима тог дипломате, очекује се да ће на листу доћи "пре особе, него компаније", док је други дипломата рекао да ће на листу доспети већим делом активисти са истока Украјине.

ЕУ је до сада усвојила и више пута проширивала списак санкција уведених особама које сматра одговорним за нарушавање територијалне целовитости Украјине.

Тренутно је на тој листи 61 особа из Русије и Украјине, којима је забрањен улазак у ЕУ, а њихови евентуални улози у банкама земаља чланица су замрзнути.

Поред тога, санкције су уведене и за две енергетске компаније са Крима, подсећа Ројтерс.

Руска државна агенција Итартас јавила је из Брисела, такође се позивајући на изворе у европским институцијама, да Савет ЕУ на нивоу сталних представника 28 земаља чланица, није данас донео одлуку о увођењу економских санкција, већ да је постигнуто "начелно разумевање" за могућност "ширења ограничавајућих мера према Русији", односно "црне листе" грађана Русије и Украјине, којима је привремено до новембра забрањен улазак у земље Уније и замрзавање улога.

"О преласку на 'трећу фазу' санкција (трговинско-економских) сада се не говори", рекао је извор руске агенције.

Агенција подсећа да су 27. јуна, после потписивања Споразума о придруживању са Украјином, на Самиту ЕУ формулисана четири захтева Русији, уз најаву да ће - уколико до 30. јуна они не буду испуњени - бити размотрена могућност увођења нових санкција.

ЕУ је тражила да се, прво, формира "механизам мониторинга поштовања режима прекида ватре и ефикасне контроле границе под надзором мисије ОЕБС", затим да се владиним снагама врате гранични пунктови Изварино, Должански и Красни Партизан, да буду ослобођени сви таоци, укључујући посматраче ОЕБС-а, и да буду покренути свеобухватни преговори ради спровођења мировног плана украјинског председника Петра Порошенка.

Дипломатски извор у Бриселу рекао је Итартасу да је за увођење економских санкција Русији потребно да се лидери ЕУ окупе на новом самиту, док се "црна листа" може проширити једноставном одлуком Савета ЕУ.

ЕУ је 22. јуна донела одлуку да забрани увоз у земље чланице робе са Крима, која нема украјинске сертификате, што се неформално сматра делом санкција против Русије, као тзв. стратегија непризнавања ступања Крима у састав Русије, у складу са којом све земље Уније треба према полуострву да се односе као према делу украјинске територије, подсећа руска агенција.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару