Читај ми!

Југ Израела на мети Хамаса

Више од 30 ракета испаљено је на израелске градове и села на југу Израела за само пола сата, јављају израелски медији и додају да је један Израелац задобио ране од шрапнела. Израел за сада опрезан, али полако појачава војну одмазду на ракетне ударе.

Јака баражна ватра поклопила се са сахраном шесторице хамасоваца који су погинули у експлозији у тунелу, како тврди израелска војска, док Хамас наводи да су они погинули у израелском ваздушном удару на тунел, преноси Танјуг.

Хамас, који контролише Појас Газе, преузео је одговорност за баражну ватру. Сирене су се чуле широм јужне израелске територије, у градовима Ашкелону, Кирјат Малахију, Ашдоду, Нетивоту и Бершеви.

Противракетни систем "гвоздена купола" оборио је најмање 12 ракета изнад Ашдода и Нетивота, а 16 је пало на отворено подручје.

Више од 70 пројектила пало је на југ Израела током дана. Цивилна одбрана је дала инструкције становницима у три општине, али и онима уз гранично подручје, да отворе јавна склоништа, у очекивању наставка напада Хамаса, укључујући и оне дугометним ракетама.

Поподне се састао ужи састав израелске владе, задужен за безбедност, на коме су премијер Бенјамин Нетанијаху и министри дискутовали о опцији ескалације немира. Одлучено је, како наводе медији, да Израел за сада делује опрезно, али да полако појача војну одмазду на ракетне ударе.

Напетост је наставила да ескалира и један војни извор је рекао да је израелска војска мобилисала око 1.500 резервиста који ће стићи у фазама.

Становницима јужног Израела близу границе речено је да све време буду на 15 секунди удаљени од склоништа. Данас је такође објављено да су батерије "гвоздене куполе" размештене на стратешким позицијама широм Израела.

Један војни извор рекао је нешто раније да израелска војска предузима "значајне кораке" да се припреми за појачану кампању напада против Хамаса.

Ракетни напади из Газе учестали су током потраге за три отета тинејџера почев од 12. јуна. Њихова тела нађена су пре недељу дана на Западној обали, недалеко од места где су отети. Израел је за отмицу и убиство оптужио Хамас и ухапсио неколико стотина Палестинаца, углавном хамасоваца. Та организација је похвалила отмицу, али одговорност није преузела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару