Читај ми!

Сам Кутеса на челу Генералне скупштине УН

Генерална скупштина УН једногласно је изабрала министра спољних послова Уганде Сама Кутесу за свог новог председника.

Кутеса ће преузети дужност од садашњег председника, Џона Ашеа са Антигве, у септембру, на почетку 69. заседања Генералне скупштине УН.

Као циљеве свог мандата истакао је остваривање плана УН за борбу против сиромаштва до 2015. године, формулисање плана за наредних 15 година, борбу за родну равноправност и бољи положај жена, као и борбу против климатских промена које је сврстао међу "кључне глобалне изазове нашег времена".

Противници Кутесиног именовања тврде да он не заслужује тај посао, указујући да је у својој земљи подржао доношење агресивног закона на основу којег не само што су забрањени сексусални односи међу лицима истог пола већ она због тога могу бити осуђена на доживотни затвор.

Кутесу се такође приписује злоупотреба функције и корумпираност - наводно је примао мито од страних компанија.

"Никада није утврђено да сам корумпиран", рекао је Кутеса новинарима непосредно пошто је изабран за новог председника Генералне скупштине и додао: "Нисам хомофоб. Верујем да сам права особа за руковођење овом организацијом".

Два њујоршка сенатора из Демократске партије САД критиковала су Кутесино именовање, а више од 9.000 људи потписало је петицију којом се од америчког државног секретара Џона Керија и чланица светске организација тражи да спрече његово ступање на дужност.

У петицији се спомиње његова умешаност у корупционашке скандале и улога у доношењу анти-геј закона.

Кутеса је богати пословни човек и дугогодишњи посланик у парламенту Уганде.

Његови противници тврде да је он политички профитирао од блиских веза с дугогодишњим председником Јоверијем Мусевенијем, чији се син оженио Кутесином кћерком.

Мусевени је на власти готово три деценије и све више је ауторитаран. Кутеса (65) је својевремено смењен у парламенту са места министра за инвестирање због оптужби да је злоупотребио функцију.

Од 1999. године до данас био је довођен у још најмање два скандала а један од њих је примање мита од међународних нафташких компанија које су желеле да послују у Уганди.

У говорима после Кутесиног избора на функцију председника Генералне скупштине УН није било директних критика на његов рачун, али га је генерални секретар светске организације Бан Кимун позвао да оснажи напоре УН "за прекид свих облика дискриминације и обезбеђивање да сви чланови људских породица уживају своја основна људска права".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару