Лавров: Брисел вођен жељом за осветом

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров оптужио је Европску унију за неконструктиван приступ дијалогу о енергетици који условљава ситуацијом у Украјини, као и притисак на Бугарску како би суспендовала радове на гасоводу Јужни ток, оценивши да је "Брисел понекад вођен жељом за осветом".

"Понекад је Брисел вођен жељом за казном, жељом да се освети", рекао је Лавров, преноси АФП.

Он је изјавио да одлука Бугарске да суспендује рад на Јужном току сугерише да ЕУ жели освету због ситуације око Украјине.

"Није јасно шта Брисел хоће од нас. По мом мишљењу, кад је у питању Украјина, ми већ радимо све што је неопходно да се ситуација тамо смири", рекао је Лавров после разговора са својим финским колегом Еркијем Туомиојом.

Москва сматра да су покушаји да се дијалог о руској енергији с ЕУ учини зависним од ситуације у Украјини неконструктивни, рекао је шеф руске дипломатије, преноси Итар-Тас.

Неке државе, које се не могу "сумњичити" да су заинтересоване за јачање односа Русије и ЕУ, желе да осујете енергетски дијалог Русије и Уније, упркос напретку у њему, а ту мислим на пројекат Северног тока који је побољшао енергетску безбедност европских земаља, рекао је Лавров.

Он је подсетио да је Европска комисија била та која је иницирала разговоре с циљем договора о свим аспектима пројекта Јужни ток.

"Али недавно смо чули из Брисела да ће разговори о пројекту Јужни ток бити замрзнути све док Русија не призна кијевске власти. Да ли мислите да је то конструктиван приступ", упитао је Лавров на конференцији за новинаре.

Шеф руске дипломатије, оценио је да су "лажни покушаји НАТО-а да се прошири на исток и помери војну инфраструктуру ближе руској граници", контрапродуктивни.

Лавров је дао ову изјаву пошто је, НАТО покренуо једне од својих највећих војних маневара у балтичким државама од када су се тензије с Русијом појачале због припајања Крима, преноси Танјуг.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару