Читај ми!

Асад прогласио општу амнестију

Председник Сирије Башар ел Асад прогласио општу амнестију за све почињене злочине до данас, јавила је сиријска државна телевизија. Најмање 45 бораца страдало у међусобним сукобима џихадиста.

Сиријски министар правде Наџем ел Ахмад рекао је да је уредба у контексту "друштвеног опроштаја, националне кохезије позива на суживот, пошто је (сиријска) војска остварила неколико војних победа, јавља АФП, преноси Танјуг.

Француска агенција примећује да, за сада, није потпуно јасно ко ће бити обухваћен том амнестијом.

С друге стране, организације за заштиту људских права наводе да сиријска влада има на десетине хиљада затвореника у затворима где постоје мучења и друге врсте системске тортуре и да оружани сукоби с много жртава и даље трају.

Од избијања побуна против власти дугогодишњег председника Асада у марту 2011. у Сирији, режим је означавао све дисиденте, наоружане или ненаоружане, као "терористе" и произвољно држао на хиљаде њих у затворима, тврде из тих организација.

Одлуку о амнестији Асад је донео само пет дана након што је освојио трећи седмогодишњи мандат.

Власти су претходно одлуке о амнестији доносиле 2011. и 2013. године.

Крвави сукоб међу џихадистима

У међувремену, најмање 45 бораца страдало је у сукобима џихадистичке организације Исламска држава Ирака и Леванта и побуњеничке коалиције у источној Сирији. 

Исламска држава Ирака бори се против коалиције у којој се налазе савезник терористичке организације Ал Каиде, Фронт Ал Нусре, исламистички и умерени побуњеници.

Сиријска опсерваторија је објавила да је у сукобима у месту Хошам, у источној сиријској провинцији Деир Езор, погинуло 17 припадника Ал Нусре и исламиста, као и 28 припадника Исламске државе Ирака, преноси АФП.

Сукоби су почели у недељу и трајали су током ноћи, навела је Опсерваторија.

Наоружана опозиција у Сирији је у почетку прихватила Исламску државу Ирака, али је касније уследила одмазда због строгог тумачења ислама и злочина над цивилима и супарничким опозиционим борцима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару