Читај ми!

Кијев, инаугурација и експлозија

Петро Порошенко, 48-годишњи украјински милијардер, положио је заклетву у парламенту и постао пети председник Украјине од стицања независности те земље 1991. године. Поручио је да не жели ни рат ни освету, већ мир. Путин наредио да се ојачају граничне снаге између Русије и Украјине. Убијен званичник у Доњецку.

23.25 - Троје мртвих у сукобима наоружаних група и украјинске војске у Артемовску, у Доњецком региону, јавља Риа новости

19.00 - Војска наставља да гранатира села Семеновка и Черевковка код Славјанска. Има мртвих, кажу за Риа новисти представници градске управе. 

15.50 - Непозната особа пуцала у помоћника председника Врховног савета "Народне републике Доњецк" док је излазио из аутомобила, јавља Раша тудеј.

14.40 - Представник побуњеника "Доњецке народе републике" поручио да ће борбе бити настављене, упркос апелу украјинског председника Порошенка да положе оружје, преноси Ројтерс.

14.10 - У близини председничке палате у центру Кијева експлодирао задњи део аутомобила марке "инфинити". Узрок експлозије још се утврђује, јавља агенција Унијан.

Нови украјински председник Петро Порошенко је у говору после инаугурације позвао сепаратисте на истоку земље да положе оружје и рекао да ће гарантовати безбедан повратак руских бораца кући.

"Ја не желим рат, не желим освету. Желим мир и желим да завлада мир. Молим вас, положите оружје и ја гарантујем имунитет свима који нису окрварили руке", изјавио је Порошенко посланицима парламента после полагања заклетве.

Обећао је да ће очувати јединство земље, а становницима Доњецког региона, који је углавном у рукама проруских снага, обећао је да ће децентрализовати власт и гарантовати слободну употребу руског језика, преносе агенције.

Порошенко је истакао да неће бити компромиса са Русијом по питању проевропског става и статуса полуострва Крима.

"Крим је био и остаће украјински. Ја сам то јасно рекао руском председнику у Нормандији", рекао је он о јучерашњем сусрету са председником Русије Владимиром Путином.

Итартас наводи да је Порошенко рекао да је спреман да одмах потпише економски део споразума о придруживању Украјине ЕУ и да би у Украјини требало да буду одржани ванредни парламентарни избори.

Инаугурацији Порошенка за новог председника Украјине, присуствовало је 56 страних делегација, од којих су се у 23 делегације налазили шефови држава, влада и парламента.

Србију је на инаугурацији у Кијеву представљао саветник председника Србије за спољне послове Иван Мркић.

Док је Порошенко полагао заклетву, снажна експлозија аутомобила потресла је центар Кијева. Полиција још није саопштила узрок експлозије.

Према наводима са лица места, у питању је аутомобил марке "инифинити" у власништву је Кијевљанина старог 50 година.

Како јављају украјинске агенције, возач је претрпео отворени прелом кука и ампутирана су му два ножна прста.

У међувремену, председник Русије Владимир Путин наредио је да се ојачају граничне снаге између Русије и Украјине како би спречили илегалне преласке границе.

Званични Кремљ је саопштио да је председник Русије тражио да се предузму све неопходне мере за јачање државне границе са Украјином да би зауставили све илегалне преласке границе, преноси Итартас.

Путин је јуче у Француској рекао да су његови састанци са западним лидерима били позитивни, а разговор са америчким председником Бараком Обамом оценио је као "значајан".

"Мислим да је размена мишљења била веома позитивна", рекао је Путин новинарима поводом разговора које је водио на маргинама свечаног обележавања 70 година савезничког искрцавања у Нормандији у Другом светском рату, пренеле су агенције.

О сусрету са украјинским председником Петром Порошенком Путин је рекао да поздравља његове намере да заустави насиље у Украјини, рекавши да Кијев мора да престане са казненом операцијом на југоистоку земље и да за то не постоји алтернатива за решење кризе на миран начин.

Према америчким изворима Обама је позвао Москву да одмах почне да сарађује са Кијевом на смањењу тензија.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару