Читај ми!

Борбе у Славјанску, тужба против Русије

Украјинска војска започела нови ваздушни напад на предграђе Славјанска. Током борби у Луганску погинуло шест припадника проруских активиста, док су повређена тројица украјинских војника. Кијев Европском суду за људска права тужио Москву због припајања Крима.

Уз подршку оклопних возила са земље, украјинска војска започела нови ваздушни напад на предграђе Славјанска, преноси Итартас.

Национална гарда Украјине саопштила је да су њене снаге у Луганску, граду на истоку земље, напустиле један контролни пункт пошто им је понестало муниције након десеточасовних борби са проруским активистима.

У саопштењу се наводи да је током тих борби погинуло шест проруских активиста, док су повређена тројица украјинских војника, пренела је агенција АП.

Борбе на истоку Украјине су ескалирале после председничких избора одржаних 25. маја, на којима је победу однео магнат Петро Порошенко.

Више стотина побуњеника је у понедељак покренуло офанзиву на базе украјинске војске у предграђима Луганска.

Украјина је Европском суду за људска права у Стразбуру поднела две тужбе против Русије због припајања Крима, објављено је на сајту украјинске владе.

У међувремену, председници САД и Украјине, Барак Обама и Петро Порошенко, састали су се данас у Варшави, чиме је амерички председник, као је рекао, показао подршку своје земље украјинским настојањима у одређивању своје будућности.

Обама је истакао да Украјина може да постане "жива, напредна демократија ако би међународна заједница стајала иза ње".

Амерички председник обелоданио је да ће САД послати Кијеву додатних пет милиона долара помоћи у опреми.

Значајније од саме суме је природа те помоћи, пошто је по први пут наведено да ће америчка помоћ укључивати оклопе, ноћне визире и опрему за комуникацију, што би могло директно да помогне војсци Украјине у борбама са проруским снагама у земљи.

Порошенко је синоћ рекао да види да је цео свет уз Украјину, њену борбу за слободу и демократију и да ће Крим поново бити украјински.

Лидери седам најразвијенијих земаља света окупили су се вечерас на дводневном самиту у Бриселу, а главна тема су односи са Русијом и украјинска криза.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару