Читај ми!

Немци и "њихови" странци - сличности и разлике

Интеграција више од седам милиона странаца у немачко друштво, тема о којој дискутују и заговорници и противници, и власт и опозозиција, показује да мигранти постају све сличнији домицилном становништву.

То значи да су све старији, усамљенији и са све мање деце, али и да су боље образовани од Немаца, тако да о "усељавању сиромаштва", као масовном феномену, нема ни говора.

Ово је показала студија "Нови потенцијали" берлинског Института за становништво и развој, по којој је интеграција успела, ако просечна привредна и социјална животна ситуација миграната одговара средњој вредности друштва, у којој се, између осталог, наводи да је од 2005. године удео академски образованих странаца јасно изнад средње вредности домицилног становништва, преноси Танјуг.

"О усељавању сиромаштва, као масовном феномену, не може бити ни говора", закључили су аутори ове студије о којој данас пише немачка штампа, наводећи да је такав образовни однос последница недостатка стручне радне снаге у 82-милионској немачкој нацији.

Упркос томе многи су висококвалификовани мигранти и даље без адекватног посла, кажу творци "Нових потенцијала" и указују на проблем "наслеђа", односно, да су бројни мигранти свој ниски образовни ниво "пренели" на своју децу.

Тако је међу Турцима, рођеним у Немачкој, тек сваки четврти са матуром, што је чак за 43 одсто мање него код немачке деце, показује студија, по којој управо Турци и имају највеће интеграционе проблеме.

Потпуно другачији су странци из Азије - они, опет, за трећину више од самих Немаца, излазе са матуром из школског система.

Студија показује да је Немачка упућена на усељенике и научници зато захтевају подршку за децу миграната од најмлађих дана и упозоравају да је та водећа земља Европске уније годинама имала погрешну интеграциону политику.

У међувремену је порасло друштвено прихватање миграната и Немци су схватили, сматрају научници, да привредна конкурентност земље у великој мери зависи од прилива иностране стручне радне снаге.

Осим тога, у међувремену је, такође, постало неспорно да је боља интеграција странаца нужна.

Када је реч о странцима у Немачкој, међу којима су и многи Срби, и научници и политичари указују да је образовање одлучујући фактор за интеграцију, успех и статус у друштву.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару