Читај ми!

Сукоби у Луганску, најмање десет мртвих

Најмање десет мртвих и више од 20 рањених у сукобима проруских активиста и граничара код Луганска. Украјинска војска ранила пет цивила код Славјанска. Кијев Русији уплатио 786,4 милиона долара дуга за гас.

21.10 - Ваздушни напад на владину зграду у Луганску, у којем је погинуло најмање двоје људи, злочин је Кијева против сопственог народа, саопштило је руско министарство иностраних послова

14.40 - Најмање пет особа погинуло у нападу украјинске авијације на административну зграду у Луганску, јавља РИА Новости.  

13.54 - Кијев је у Луганск упутио јединицу специјалаца, јавља агенција Униан. 

У жестоким сукобима проруских активиста и украјинских граничара код Луганска погинило је пет, а рањено 17 особа, јавља АП. Украјинска авијација ракетирала административну зграду у том граду. У том нападу најмање пет жртава. 

"Пуцњава се наставља. Нема попуштања ни после седам сати пуцњаве. Имамо 8 - 9 рањених. Нападачи имају пет мртвих и осам рањених", рекао је граничар Олег Слободин.

Још једна особа из украјинског граничне службе рекла је да "сепаратисти из снајпера пуцају из приватних станова и да су зауставили људи у напустању блок зграда који су окупирали, што отежава граничарима да узрате ватру".

Званичници су навели да је око 100 наоружаних проруских снага напало граничну испоставу у Луганску -граду који се налази у непосредној близини границе са Русијом и да су граничари одговорили ватром на нападаче чији је број порастао са 100 на 400 неколико сати касније, јавила је америчка агенција.

АП наводи да су граничари рекли да украјинска војска још није упутила појачање да им помогне да одбију напад у Луганску.

Украјински војници ранили су синоћ пет цивила током војне операције у Славјанску, саопштила је данас градска народна милиција руској новинској агенцији Интерфакс.

"Пет цивила је рањено у синоћној ватри из хеликоптера на град. Пуцњава се завршила око 21 час по московском времену", навео је штаб народне милиције у Славјанску.

У извештају се додаје и да су војници пуцали на неколико градских насеља и да су се становници Славјанска припремали да проведу прошлу ноћ у склоништима, пренео је Глас Русије.

Сукоб између украјинске војске и проруских снага на истоку Украјине ескалирао је прошле недеље пошто су припадници милиција покушали да заузму међународни аеродром у Доњецку и у сукобима код аеродрома оборили украјински војни хеликоптер.

"Гаспром" одложио напалту гаса унапред

Руски енергетски гигант "Гаспром" одложио је до 9. јуна ултиматум за Украјину о плаћању гаса унапред, након што је примио део исплате у износу од 786 милиона долара (577 милиона евра), изјавио је данас извршни директор "Гаспрома" Алексеј Милер.

"Украјина је платила први део испоруке гаса, 786 милиона долара је легло на наш рачун. Поздрављамо потез Кијева и одлажемо почетак наплате унапред до 9. јуна", рекао је Милер, а пренела агенција Франс прес.

"Увођење режима наплате унапред зависиће од пуне исплате дуга за гас испоручен закључно са 1. априлом у износу од 2,23 милијарде долара, чији је део плаћен данас, као и од напредовања у плаћању априлске и мајске испоруке. Уплата за мај мора стићи до 9. јуна", додао је челник "Гаспрома".

Четврта рунда преговора између ЕУ, Москве и Кијева одржаће се касније данас у Бриселу.

Хуманитарна резолуција Москве Савету безбедности УН

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров најавио је да ће Москва данас поднети нацрт резолуције Савету безбедности Уједињених нација у којој ће позвати на хитно окончање насиља у Украјини и формирање хуманитарних коридора на истоку те земље.

"Русија ће данас поднети нацрт резолуције Савету безбедности Уједињених нација... У резолуцији ће бити затражено хитно стварање хуманитарног коридора којим би мирни грађани могли да напусте регионе где се одвијају војне активности уколико то желе", рекао је шеф руске дипломатије, пренеле су агенције.

На конференцији за новинаре Лавров је рекао да су западне нације уверавале Русију да ће се ситуација у Украјини побољшати након председничких избора одржаних 25. маја, али се "све одиграва на потпуно супротан начин".

"Желимо да Савет безбедности захтева да не буде никаквих препрека које би спречиле мирне грађане да оду из зона војних операција или које би спречиле испоруку хуманитарне помоћи тим зонама", рекао је Лавров.

Резолуција позива на "сваку помоћ активностима Међународног црвеног крста и другим међународним хуманитарним организацијама на југоистоку Украјине", додао је Лавров.

Шеф руске дипломатије рекао је да је нацрт резолуције намерно "деполитизован" и да има за циљ "предузимање мера које ће одмах омогућити ублажавање патњи мирољубивих грађана".

"Надамо се да ће хуманитарни правац наше иницијативе бити коректно примљен у Савету безбедности УН и да ће резолуција бити прихваћена и да ће се одмах поступити по њој", рекао је Лавров.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару