Каменовање жене "уобичајено убиство"?

Пакистанска полиција негирала је да се понашала немарно јер није спречила каменовање трудне Пакистанке испред зграде Врховног суда у Лахореу. Догађај описују као "уобичајени начин убиства".

Фарзана Игбал (25) каменована је на смрт испред зграде Врховног суда у Лахореу, јер се удала за човека ког је волела, против воље своје породице, а како је њен супруг касније изјавио, полиција је мирно стајала и ништа није учинила да је заштити, преноси Танјуг.

Фарзану, рођену Парвин, напало је и убило више од 20 људи, међу којима су били њен отац и брат.

Парвинин отац Мухамед Азим приведен је на лицу места, а још четворица, укључујући њеног ујака, двојицу рођака и возача, ухапшени су касније истог дана.

Надзорник полиције Зулфикар Хамид бранио је понашање својих људи, рекавши да је један од њих отео пиштољ од једног нападача, али је тврдио да је гомила била сувише велика да би полиција успела да спречи убиство.

Хамид је, такође, оптужио стране медије да су нетачно описали оно што се дешавало, пренео је АФП.

"Ово је уобичајен случај убиства, као и сви други случајеви убиства и треба га посматрати у контексту пакистанског друштва", рекао је Хамид.

"Страни медији погрешно описују тај случај као каменовање, не знајући историјат две породице, који није добар и који је резултирао инцидентом", додао је начелник.

Хамид је, такође, оптужио Парвининог мужа Мухамеда Игбала да је избегао казну пошто је убио прву жену и да је Парвин побегла с њим иако је била венчана с једним рођаком.

Игбал, који је у четвртак признао да је прву жену задавио јер се заљубио у Парвин, рекао је за АФП да жели да њени нападачи буду "убијени циглама".

Игбал је успео да избегне затворску казну због убиства прве жене, јер му је, према контроверзним пакистанским родбинским законима, син опростио то што је учинио.

Случај се додатно искомпликовао када је бранилац Мансур Хан Африди на суду изнео да је Игбал отео Парвин пре две године, док је још била удата за свог рођака Мазхара Икбала, као и да је пре тога посећивао док њен муж није био код куће.

Парвин је убијена испред суда, где је кренула да сведочи у Игбалову одбрану, пошто га је њена породица оптужила за отмицу и присилно венчање.

Бестидан и бруталан начин на који је убиство изведено, усред дана, у центру другог по величини пакистанског града, изазвало је бес активиста за заштиту људских права и јавности широм света.

У деловима Пакистана, претежно муслиманској држави са 180 милиона становника, од жена се очекује да пристану на уговорени брак, а одбијање може да значи "убиство из части".

Многе пакистанске породице сматрају да је за жену нечасно да се заљуби и сама изабере мужа.

Активисти за заштиту људских права страхују да би исти закони по којима је Игбар избегао казну, могли да се примене и на Парвинине убице.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару