Читај ми!

ИТ гиганти притисли Обаму

У разговору са председником САД Бараком Обамом, директори водећих технолошких компанија затражили од њега да реформише праксу електронског надзирања коју спроводи америчка влада. Обама истакао да верује у "отворен, слободан и иновативан интернет" и саслушао све препоруке и забринутост ИТ сектора.

Директори водећих технолошких компанија састали су се са председником САД Бараком Обамом, од којег су затражили да реформише праксу електронског надзирања коју спроводи америчка влада.

Извршни директори компанија "Епл", "Гугл", "Јаху", "Нетфликс", "Твитер" и других разговарали су више од два сата са Обамом и највишим званичницима Беле куће, пренела је агенција Ројтерс.

Бела кућа је саопштила да је Обама на састанку са представицима технолошких компанија изнео став да верује у "отворен, слободан и иновативан интернет" и да је саслушао све препоруке и забринутост директора компанија.

"Ценимо дату шансу да директно поделимо са председником наше принципе о владином програму надзирања и тражили смо од њега да агресивније крене у реформу", наведено је у заједничком саопштењу технолошких гиганата.

До сусрета је дошло након што су амерички председник и његов тим задужен за безбедност одлучили које препоруке да усвоје из извештаја спољног панела о ограничавању активности Националне безбедносне агенције (НСА), а да се не угорози америчка национална безбедност.

Суд је у понедељак пресудио да је програм електронског шпијунирања НСА грађана Америке углавном незаконит. Међутим, шефица правног савета у ЦИА Каролин Крас рекла је да се с тим не слаже.

Осам технолошких гиганата је прошле седмице упутило отворено писмо Обами и америчком Конгресу са захтевом да се реформише програм надзирања у циљу заштите приватности грађана.

У писму је истакнуто да су открића одбеглог службеника НСА Едварда Сноудена истакла потребу хитне реформе владиног програма надзирања широм света.

Обама би требало идућег месеца да обелодани мере које ће предузети по том питању.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи