Митинг и контрамитинг у Кијеву

Хиљаде присталица опозиције, с једне, и украјинског председника Јануковича, с друге стране, одржавају одвојене митинге на два кијевска трга. Скупове раздваја кордон полиције.

Неколико хиљада присталица опозиције и евроинтеграција окупило се на Тргу независности у Кијеву, док се на оближњем Европском тргу окупило више хиљада присталица украјинског председника Виктора Јануковича на митингу "Сачуваћемо Украјину", извештавају украјинске и руске новинске агенције.

Та два централна трга у Кијеву дели улица Крешцатик на којој су, како извештава Укринформ, у кордону распоређене полицијске снаге и постављена возила МУП-а.

Украјински премијер Микола Азаров поручио је на митингу Јануковичевих присталица и Партије региона да Украјина не треба да буде привезак Европе, већ њен равноправан партнер.

"Нама је потребна компензација, време да бисмо придигли нашу економију, дошли до њиховог нивоа и били равноправан конкурент. Ми већ имамо компаније које су равноправан конкурент у Европи, али је нама потребно да нам читава привреда буде конкурентна. Ми не треба да будемо привезак Европе, већ пуноправан партнер", рекао је Азаров.

Украјински премијер је, како је пренео Укринформ, рекао да би потписивање Споразума о придруживању и слободној трговини са ЕУ, у условима погоршаних трговинско-економских односа с Русијом, светском финансијском кризом и одсуством компензације од стране Уније, довело Украјину до банкротства.

Азаров је додао да су тренутно напори украјинске власти усмерени на нормализацију економских односа са Русијом и наставак преговора о евроинтеграцијама.

Агенције извештавају да је ноћ на Тргу независности протекла мирно и да на бини наступају украјински музичари, а Укринформ преноси да је бивши министар одбране и посланик опозиционе Отаџбине (Баткившчина) Анатолиј Гриценко позвао демонстранте да се у колони упуте ка Министарству одбране.

"Армија треба да буде са народом", рекао је Гриценко, а пренела украјинска агенција.

Руска информативна агенција Новости пренела је саопштење прес службе МУП-а Украјине да је после поднева на Европском тргу било око 60.000 људи, док се 6.000 налази на Мајдану, на ком протестују противници власти тражећи оставку владе и пуштање приведених демонстраната.

Итар тас је раније навео да је у Кијев стигло неколико хиљада Јануковичевих присталица из источних и јужних области Украјине - Доњецке, Луганске и Дњепропетровске области.

Најављено је да ће акција "Сачуваћемо Украјину - нашу заједничку Отаџбину" трајати два дана, а да су организатори најавили и да ће она потом бити непрекидна.

Један од организатора Олег Калашњиков рекао је Итар тасу су да "људи желе да изразе подршку председнику, револтирани тиме шта се дешава на Тргу независности, али до сада нису имали могућност да се чује глас региона".

Опозиција је за сутра најавила и одржавање још једног "Народног већа".

Укринформ наводи да је прес центар Службе безбедности Украјине саопштио да је, после добијања више анонимних дојава о минирању објеката где људи масовно бораве и претњи да ће бити активиран експлозив, у кијевском региону повећана готовост антитерористичке структуре те службе.

У Кијеву и другим регионима Украјине од 21. новембра одржавају се масовне акције присталица евроинтеграција, незадовољних одлуком владе да обустави припреме за потписивање Споразума о придруживању и зони слободне трговине са Европском унијом. Демонстранти траже оставку владе и пуштање ухапшених.

Јанукович је јуче, како је пренела агенција РИА Новости, рекао да евроинтеграциони курс земље нема алтернативу. "Европска интеграција нема алтернативу", рекао је Јанукович за округлим столом посвећеном изласку Украјине из кризе.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи