Верски сукоб у Јемену, десетине мртвих

Најмање 40 људи убијено у сукобу сунитских екстремиста и шиитских побуњеника на северу Јемена, док је још 15 људи убијено у нападу беспилотне летилице.

Више од 40 људи је убијено у секташким сукобима између сунитских екстремиста и шиитских побуњеника на северу Јемена, док је још 15 људи убијено у нападу беспилотне летилице у централном делу земље, саопштили су безбедносни званичници, пренела је агенција АП.

Ројтерс додаје да је 15 људи убијено и пет рањено у ваздушном нападу, пошто је група која је кренула на свадбу била замењена с конвојем припадника Ал Каиде у централној Ал Бајда провинцији, навели су локални званичници.

Званичници нису идентификовали који је авион на мети имао недужне Јеменце, док су неименовани извори рекли да је реч о америчкој беспилотној летилици.

Сукоби на северу земље почели су пошто су ултраконзервативни Салафити преузели упориште Хавтија у стратешком планинском подручју у близини границе са Саудијском Арабијом.

Две стране су водиле борбе артиљеријском ватром, минобацачким гранатама и митраљезима у граду Ал Фага, након чега су се сукоби додатно заоштрили.

Хавти побуњеници покренули су побуну 2004. године против председника Али Абдулаха Салеха, који је отишао с власти прошле године после народне побуне против његове владавине.

Међутим, на северу земље, упркос крхком примирју у осталом делу земље, борбе и даље трају.

Побуњеници су оптужили Салафите да покушавају да стекну упориште на територији под њиховом контролом и да шире шеријатски закон по школама, преузму џамије и придобију следбенике.

АП наводи да посматрачи оцењују да је тај секташки сукоб заправо конфликт између регионалних сила - шиитског Ирана и сунитске Саудијске Арабије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи