Читај ми!

Последња пошта Мандели, редови у Преторији

Најмање 14.000 људи одало последњу почаст борцу против расизма Нелсону Мандели у престоници јужноафричке републике Преторији.

Више од 14.000 људи у Преторији одало је последњу почаст бившем јужноафричком лидеру и икони борбе против апартхејда Нелсону Мандели, саопштила је влада Јужноафричке Републике.

"Јуче, 11. децембра, између 12.000 и 14.000 људи дошло је и одало последњу пошту, а данашњи број се још утврђује", наведено је у саопштењу владе.

Још неколико хиљада људи стало је у ред да би одало пошту Мандели, а власти су замолиле све оне који нису стали у ред до касних послеподневних часова да се врате сутра, у ранијим часовима, јавио је АФП.

Сутра је последњи дан када јавност може да дође и види Манделино тело и ода му последњу пошту.

Манделина породица саопштила је јуче да је скрушена пред хиљадама људи који су, упркос лошим временским условима, присуствовали комеморацији легендарном борцу против апартхејда.

"Скрушени смо пред чињеницом да је хиљаде људи пркосило хладноћи и киши и дошло да ода пошту Мадиби и буде уз нас", саопштила је Манделина породица.

Упркос непрекидној киши и ниским температурама, неуобичајеним за ово доба године у Јужној Африци, десетине хиљада људи слило се прекјуче на стадион у Јоханесбургу где је одржана централна комеморација, којој је присуствовало и скоро 100 шефова држава из целог света.

"Као Манделина породица, користимо ову прилику да данас изразимо захвалност свима који су почаствовали Мадибу својим присуством током националне комеморације", наведено је у саопштењу.

Мандела, чије је тело изложено у престоници Преторији током три дана, биће сахрањен у свом родном селу Кунуу на југоистоку земље.

"Уверени смо да ће се, на том последњем путу, ова нација држати јединствено и опростити се од њега на најдостојанственији и најдисциплинованији могући начин, онако како би Мадиба то очекивао од свих нас", саопштила је Манделина породица.

Велики број присутних на стадиону прекјуче је извиждао садашњег јужноафричког председника Џејкоба Зуму, подсећа француска агенција.

Мандела је преминуо у четвртак у 96. години, а биће сахрањен 15. децембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи