Читај ми!

Најава референдума о независности Каталоније

Референдум на коме ће се грађани изјаснити да ли желе независну каталонску државу биће одржан следеће године, саопштио председник шпанске аутономне покрајине Каталоније. Централна Влада Шпаније сматра да је референдум неуставан и истиче да се неће одржати.

Председник шпанске аутономне покрајине Каталонија Артур Мас најавио је да ће 9. новембра 2014. бити одржан референдум на којем ће се грађани изјаснити да ли желе независну каталонску државу.

"Желите ли да Каталонија буде држава? Да или не?", биће прво питање на референдуму. Уколико је одговор "да", уследиће друго питање "Желите ли да та држава буде независна?", прецизирао је Мас.

Присталице независности организовале су ове јесени различите акције како би извршиле притисак на председника Маса да организује референдум о независности Каталоније, мада централна влада Шпаније сматра да је такав референдум неуставан.

Према анкетама, од око 7,5 милиона житеља Каталоније њих 50 одсто подржава независност те покрајине с тим да је та подршка мања, ако би отцепљење од Шпаније значило и излазак из Европске уније.

С друге стране шпански министар правде Алберто Руис Гаљардон изјавио је да неће бити одржан референдум о независности Каталоније, најављен за новембар 2014. године.

"Гласање неће бити одржано и неће га бити јер наш Устав не дозвољава ниједној аутономној заједници да износи на гласање или на референдум питања која задиру у национални суверенитет", рекао је Гаљардон новинарима у Мадриду.

Покрајина чија је престоница Барселона чини петину шпанске економије и близу 15 процената гласачког тела. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи