Читај ми!

Аушвиц, сликање уз нацистички поздрав

Двоје турских студената сликало се уз нацистички поздрав испред некадашњег концентрационог логора Аушвиц. Према пољским законима осуђени су на пола године затвора условно и новчану казну.

Двоје младих Турака, студената историје, осуђено је у Пољској на пола године затвора условно и новчану казну зато што су се у недељу сликали испод главне капије логора Аушвиц, дижући руке у нацистички поздрав.

То двоје двадесетдвогодишњих студената историје на Универзитету у Будимпешти привело је јуче одмах након изгреда обезбеђење музеја и предало полицији, а тужилаштво их је данас након саслушања оптужило за скрнављење споменика и пропагирање фашистичке идеологије.

Обоје су добровољно прихватили кривицу и условну казну од шест месеци затвора са одлагањем на три године, новчану казну и заплену њиховог мобилног телефона којим су правили фотографије.

"Ово није само музеј. То је место где је побијено више од једног милиона људи. То место заслужује поштовање и ми инсистирамо да свако ко дође да обиђе логор Аушвиц приступа том месту са поштовањем и пијететом", казао је портпарол Музеја Павел Савицки.

Већина прекршаја по његовим речима су ситнице као пушење али повремено, додуше врло ретко, деси се да се у највећој фабрици смрти коју су нацисти подиглу у окупираној Пољској, симболу холокауста, неко слика уз гест који на том месту не би смео да се направи.

"Збуњује и боли то што су баш студенти историје то урадили. И то студенти који су допутовали из Будимпеште. Јер 1944. године овамо је депортовано преко 430.000 мађарских Јевреја од којих је већина одмах одеведана у смрт у гасне коморе", рекао је Савицки.

Ове јесени већ је једна друга група студената из Турске оптужена за иста кривична дела зато што су се забављали нацистичким гестовима у некадашњем концентрационом логору Мајданек.

Некадашњи нацистички логор Аушвиц Биркенау, од 1947. године Државни музеј, обиђе годишње око 1,4 милион људи из свих крајева света.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи