ИТ гиганти траже реформу система шпијунаже

Водеће ИТ компаније затражиле од председника Обаме, Конгреса и Сената САД да покрану реформу шпијунирања које спонзорише држава и да програм надгледања грађана буде предмет независног надзора.

Осам водећих ИТ компанија затражило је од америчких власти да се побољшају закони о надгледању како би се направила боља равнотежа између безбедносних потреба и права појединаца.

У отвореном писму које су компаније АОЛ, Епл, Фејсбук, Гугл, Линкдин, Мајкрософт, Твитер и Јаху, упутиле америчком председнику Бараку Обами и Конгресу, каже се да Вашингтон треба покрене општу реформу шпијунирања које спонзорише држава.

"Ми разумемо да владе имају обавезу да заштите своје грађане. Али овогодишња открића указала су на хитну потребу за реформом обавештајне праксе широм света", каже се у писму, преноси АФП.

У многим земљама је, наводи се даље, "равнотежа поремећена у корист државе, а на штету права појединца, права која су гарантована Уставом".

"То подрива слободе које сви негујемо. Време је за промену", наводе потписнице писма.

Осам компанија тражи од САД да покрену реформе које ће обезбедити да покушаји владе да спроведе надгледање буду јасно ограничени законом, сходно ризицима, транспарентно и да буду предмет независног надзора.

Од почетка лета медији света открили су бројне случајеве америчког и британског програма тајног надгледања над грађанима које је разоткрио Едвард Сноуден, бивши сарадник америчке Националне безбедносне агенције који се сада налази у Русији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи