Читај ми!

Кијев, демонстранти на барикадама

Протест против председника Виктора Јануковича на барикадама око кључних зграда државне администрације. Полицијске снаге почеле са уклањањем барикада, рекао Виталиј Кличко. Виктор Јанукович пристао да разговара са опозицијом, како би се пронашло компромисно решење.

Проевропски демонстранти у Украјини наставили су протест против председника Виктора Јануковича, а полиција је почела да уклања барикаде.

Полицијске снаге за разбијање демонстрација почеле су да уклањају барикаде, које су поставили антивладини демонстранти у јужном делу Кијева, написао је на Твитер налогу водећи опозициони посланик Виталиј Кличко.

Припадници украјинских снага безбедности су најпре само седеле у аутобусима на око 150 метара од барикада у центру Кијева, а тренутно су блокиране и три станице метроа у центру града због провере дојаве о постављеним бомбама.

Агенција Интерфакс је, у међувремену, јавила такође да је полиција почела са уклањањем барикада, постављених у близини владиног комплекса у другом делу града, али да, за сада, нема сукоба између демонстраната и полиције.

Украјински јавни тужилац саопштио је да демонстранти треба да ослободе јавне институције и уклоне барикаде, упозоривши да ће они који то не учине бити кажњени, преноси Ројтерс.

И агенција АП јавља да су полицијске снаге у пуној опреми за разбијање демонстрација окружили шаторе и барикаде које су поставили демонстранти како би блокирали јавне установе, а неке од њих су почели да уклањају.

Полицијска акција се тренутно изводи на најмање две локације испред владиних зграда у центру Кијева.

Демонстранти иза барикада на Тргу независности, које су дан раније поставили око кључних зграда државне администрације, збили су редове, јавља Итар-тас, при чему су у првим редовима мушкарци, неки од њих са палицама у рукама.

Координатори демонстрација су раније рекли да су добили информацију да се спрема напад на седиште градске владе Кијева коју су раније заузели демонстранти и моле све који не учествују у демонстрацијама да напусте зграду.

РИА Новости је раније јавила да је лидер опозиционе партије УДАР Виталиј Кличко затражио од украјинског министра унутрашњих послова Виталија Захарченка да објасни с каквим циљем су припадници полиције окружили демонстранте на Тргу независности.

"На Мајдану (Тргу независности) стоје мирни људи који су дошли да бране своја права. Њих није потребно штитити. Ако се власти припремају да изазову провокације, не саветујем им да то раде", предочио је Кличко.

Демонстранти и даље блокирају центар Кијева и више стотина њих је од јутрос по леденој хладноћи наставило демонстрације.

Саобраћај у центру града је практично парализован, а демонстранти су заузели зграде градоначелника Кијева и Дома синдиката, захтевајући превремене председничке и парламентарне изборе и оставку владе.

Виктор Јанукович пристао је, међутим, да разговара са опозицијом, како би се пронашло компромисно решење.

На сајту председника Украјине наводи се да је Јанукович подржао иницијативу првог председника те земље Леонида Кравчука да се одржи округли сто на којем ће учествовати представници свих заинтересованих страна.

Јанукович пристао да се састане с три бивша председника те земље како би разговарао о смиривању тензија. 

У међувремену, Европска комисија је најавила да ће висока представница ЕУ Кетрин Ештон сутра почети дводневну посету Украјини како би помогла у решавању политичке кризе.

У Кијеву и у другим регионима Украјине од 21. новембра одржавају се масовни протести присталица евроинтеграција, незадовољних одлуком владе да обустави припреме за потписивање Споразума о придруживању и зони слободне трговине са ЕУ и тражећи оставку владе и ослобађање ухапшених демонстраната.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи