Читај ми!

Самит Г8, економија и Сирија "на менију"

Неопходно да рат у Сирији буде што пре окончан, сагласили се Барак Обама и Владимир Путин у разговору на самиту Г8 у Северној Ирској. Главне теме самита ситуација у Сирији и светска економија.

На самиту у Северној Ирској окупили су се лидери Групе осам економски најразвијенијих земаља. Централна тема је Сирија и проналажење решења за окончање двогодишњег грађанског сукоба у тој земљи.

Руски председник Владимир Путин и амерички председник Барак Обама сагласили су се током разговора на самиту Г8 да је неопходно да грађански рат у Сирији буде што пре окончан кроз преговоре.

Обама је после сусрета рекао да он и Путин имају различито виђење ситуације у Сирији, али да деле заједнички интерес - да је неопходно што пре прекинути насиље и осигурати хемијско оружје.

Путин је позвао на мировне преговоре, али није позвао на одлазак председника Башара ел Асада с власти, што тражи Запад.

Како јављају агенције, Путин је рекао да се са Обамом сагласио да САД и Русија заједнички "подстакну процес мировних преговора и охрабре супротстављене стране да седну за преговарачки сто".

И пре почетка самита, лидери Русије и Велике Британије показали су колико су дубоке њихове несугалсице око Сирије. Москва поручује да не жели понављање либијског сценарија и да зато неће дозволити успостављање зоне забране лета изнад Сирије, док се Британија нада компромису.

Британски премијер Дејвид Камерон напомиње да је збринут због екстремиста у сиријској опозицији који подржавају тероризам и представљају опасност за свет.

Питање је можемо ли да учинимо нешто тим поводом. Мој став је да не треба да прихватимо да су једина алтернатива Асаду тероризам и насиље, оценио је Камерон.

Према његовим речима, међународна заједница треба да буде на страни Сиријаца који желе демократску и мирну будућност, без човека који против њих користи хемијско оружје.

Уочи доласка на самит, Барак Обама у Белфасту одао је признање представницима католика и протестаната на проналажењу мировног решења којим је окончано вишедеценијско насиље у Северној Ирској.

"Ви сте пример онима који теже миру, јер ван ових обала, у удаљеним деловима света, има људи који се свакодневно суочавају са етничким, верским и племенским конфликтима, поручио је Обама.

"Многи су се угледали на Северну Ирску, рачунајући да ако је сте могли да постигнете мир, могу и они ако наставите храбар пут према трајном миру, то ће бити добро за вас, али и за цело острво, за Велику Британију, Европу и за цели свет, истакао је амерички председник.

Незаобилазна тема самита је економија и подстицање раста. Иако земље Г8 стварају више од половине светског БДП-а, криза их и даље мучи, па ће значајан део самита посветити подстицању раста, ублажавању монетарне политике и строжој пореској контроли.

Очекује се постизање договора о трговинским и пореским реформама и јачој координацији у размени банкарских података. Посебну пажњу лидери Г8 посветиће споразуму о слободној трговини Европе и Северне Америке.

Председник Европског савета Херман ван Ромпај поручио је да ће партнерима ЕУ у Г8 рећи да се у Европи побољшала економска ситуација. "Евро више није угрожен, финансијска стабилност је враћена, дефицити су преполовљени, конкурентност побољшана а извоз је у порасту", додао је Ромпај.

С друге стране, становнике кризом погођене Северне Ирске иритирала је чињеница да је на улепшавање краја и излога потрошено више од 300 хиљада фунти.

Самит се, међутим, одржава у сенци још једног шпијунског скандала. Лист Гардијан пише да су британске тајне службе 2009. године прислушкивале стране дипломате и политичаре на самиту Г20 у Лондону, док се на мети америчких обавештајаца нашао тадашњи руски председник Медведев.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару