Читај ми!

Пала чешка влада

Чешки премијер Петар Нечас поднео оставку, коју је прихватио председник Милош Земан. Тиме је, према Уставу, пала и цела влада. Нечас дао оставку због скандала са корупцијом посланика и злоупотребом Војне обавештајне службе.

Премијер Чешке Петар Нечас поднео је оставку председнику Чешке Милошу Земану, чиме, по Уставу, пада и цела влада у чијем су саставу до сада биле три странке деснице и центра.

Премијер је принуђен да оде због скандала са корупцијом посланика и злоупотребом Војне обавештајне службе, у вези с чиме је ухапшена и оптужена и његова дугогодишња љубавница - шефица његове канцеларије Јана Нађова.

Председник Земан је оставку прихватио и поверио премијеру и влади у оставци да воде земљу до именовања новог премијера и владе.

"Увек сам вас поштовао и, иако смо имали различите ставове о важним и неважним стварима, увек сам вас пажљиво слушао. Желим вам више личне среће", рекао је Земан.

Нечас је претходно поподне поднео оставку на функцију шефа странке и саопштио да ће остати само обичан посланик до ванредних или редовних парламентарних избора маја идуће године, а затим ће се повући из политике.

Наредни кораци председника Земана биће пресудни за то да ли ће Чеси у јесен на ванредне парламентарне изборе - на чему инсистира опозициона левица, пре свега Чешка социјалдемократска странка којој анкете дају све шансе за изборну победу, или ће земљу до ванредних избора водити стара коалиција само са неким другим премијером или ће то можда бити службена, чиновничка влада.

"У петак, суботу и можда и недељу примићу редом лидере парламентарних странака", рекао је Земан.

До тада странке треба да се консултују о варијантама расплета кризе после једног од најгорих скандала на чешкој политичкој сцени.

Полиција је прошлог четвртка, после рације у седишту Владе, неколико државних предузећа и код моћних лобиста, ухапсила осморо бивших посланика, премијерову главну сарадницу - Нађову, и садашњег и бившег шефа Војне обавештајне службе.

Та служба је пристала да нелегално, на захтев Нађове, прати супругу премијера са којом се Нечас разводи.

Полиција је пола године прислушкивала телефон Нађове и у спису су и њихови најинтминији разговори и СМС-поруке.

Тужилац Иво Иштван рекао је да нису искључена даља хапшења и оптужбе, зато што је Јединица за борбу против организованог криминала, покушавајући да нађе доказе против двојице најмоћнијих лобиста у Чешкој, случајно открила злоупотребе и корупцију међу политичарима и високим државним чиновницима.

Полиција је претресом на 31 месту широм Чешке нашла и запленила више од шест милиона евра у готовини и десетине килограма злата, од чега сви оптужени перу руке и тврде да нису њихови.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару