Читај ми!

Ердоган изводи војску?

Ако полиција не заустави немире, послаћемо оружане снаге да угуше масовне протесте, поручио заменик премијера Булент Аринч. Полиција растерала синдикалце у Истанбулу воденим топовима и сузавцем. Ухапшено око 500 људи након најновијих сукоба демонстраната и полиције.

Полиција за разбијање демонстрација растерала јеоко 300 младих припадника левичарских група који су остали после синдикалних протеста близу трга Таксим. Турска влада може послати војску да помогне полицији да угуши масовне протесте, поручио је заменик премијера Булент Аринч.

Полиција "ће искористити сва своја овлашћења" до краја да би зауставила немире, рекао је Аринч у телевизијском интервјуу. "Ако то није довољно, у турске градове можемо послати оружане снаге", рекао је Аринч, а преноси агенција АФП.

Полицијске снаге сукобиле су се у Истанбулу с око 300 младих припадника левичарских група који су остали после синдикалних протеста близу трга Таксим, преносе агенције.

Два главна синдикална удружења позвала су на протесте широм Турске као подршку активистима који се противе премијеру Реџепун Тајипу Ердогану, али је одзив био је слаб.

Само неколико хиљада људи прошетало се данас поподне на позив синдиката улицама Истанбула и Анкаре да осуде оштро гушење антивладиних демонстрација које потресају Турску више од две недеље.

Полиција је предвече рашчцистила главну улицу у кварту Сисли, на око 800 метара од трга Таксим који је био епицентар вишедневних протеста.

Присталице једног синдиката су се разилазшле када је око сто полицајаца у опреми за разбијање демонстрација кренуло на њих потпомогнути с два водена топа, користећи сузавац и гумене метке.

Млади су одговорили бацањем каменица пре него што су побегли у суседне улице.

Демонстранти су заустављени далеко од трга Таксим коме су прилазе блокирале јаке полицијске снаге. Полиција је истерала активисте из с Таксима и суседног парка Гези током викенда.

Меркелова шокирана сузбијањем протеста

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да је шокирана сузбијањем протеста у турским највећим градовима, истакавши да је полиција "исувише оштра", пренела је агенција АФП.

"Постоје страшни снимци где свако може да види да је приступ исувише оштар", рекла је немачка канцеларка.

Турски министар унутрашњих послова Муамер Гулер изјавио је да је планирани национални штрајк нелегалан и да неће бити дозвољен. 

У Истанбулу је ухапшено 441 особа због повезаности са јучерашњим сукобима и 56 демонстраната у Анкари који се повезују са антивладиним протестима протеклих дана.

Италијански фотограф Даниеле Стефанини рањен је у Истанбулу током синоћног сукоба демонстраната и полиције и касније је ухапшен, саопштено је из италијанске амбасаде у Турској.

Стефанини је рањен у Бајрампаша округу и помогао му је један адвокат и пребацио га у локалну болницу, где га је касније турска полиција ухапсила.

Полиција је блокирала све путне правце у центру Истанбула, око трга Таксим и суседног парка Гези који је у протеклих 18 дана окупиран учесницима протеста изазваних противљењем плановима за реновирање централног градског парка.

Касно синоћ било је немира на улицама око централног истанбулског Трга Таксим, у Нисантаси области и око Галата моста који прелази преко градског дистрикта Султанамет.

Полиција је јуче употребила сузавац и водене топове против хиљада демонстраната, који су покушали да прођу до централног истанбулског трга Таксим.

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган поручио је синоћ пред више од 100.000 својих присталица у Истанбулу да је била његова дужност да са градског трга и оближњег парка у Истанбулу уклони демонстранте и најавио да ће "идентификовати једног по једног оне који су спроводили терор на улицама".

Ердоган је демантовао да је диктатор и поновио да иза протеста стоје "терористи".

Турски премијер је критиковао и стране медије због начина извештавања о протестима, позивајући их да буду етични и поштени.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару