Читај ми!

САД тражи конкретне кораке од Пјонгјанга

Северна Кореја треба да предузме "конкретне кораке", покаже да је вољна да одустане од нуклеарног програма уколико жели да изађе из међународне изолације, поручују Сеул и Вашингтон. Министри спољних послова Кине и Северне Кореје састају се у среду у Пекингу.

Јужна Кореја се прикључила инсистирању Сједињених Америчких Држава да Пјонгјанг предузме "конкретне кораке", односно да покаже да је спреман да одустане од нуклеарног програма уколико жели да изађе из међународне изолације.

Захтев Југа уследио је дан након што је Пјонгјанг покушао да прескочи Сеул предложивши директне разговоре са Вашингтоном.

Тај корак аналитичари виде као настојање Пјонгјанга да произведе раздор између САД и њеног савезника Јужне Кореје, након што су прошле недеље отказани разговори Север-Југ због спора око протокола.

Одговор Вашингтона је био да Северу неће бити дозвољено да се "причама" ослободи од санкција, већ да ће морати да пружи конкретне доказе да је вољан да напусти нуклеарни програм.

"Ценићемо их по делима, а не по лепим речима које слушамо", рекао је представник Беле куће Денис Мекдоног у недељу.

Министарство за уједињење у Сеулу, које је задужено за међукорејске односе, јасно је ставило до знања да су Јужна Кореја и САД на истим таласима.

"Желим да објасним наш став понављајући коментар Беле куће - да су врата за дијалог отворена, али да Север треба да предузме прво конкретне кораке", рекао је представник министарства Ким Хјунг Сеок.

Истовремено, јужнокорејска председница Парк Геун Хје телефоном је разговарала о питању Северне Кореје са америчким председником Бараком Обамом.

Обама ју је упознао и са недавним разговорима са кинеским председником Сји Ђинпингом и њиховом договору да заједнички раде на денуклеаризацији Корејског полуострва.

Министри спољних послова Кине и Северне Кореје састаће се у среду у Пекингу, саопштено је из кинеског министарства.

Портпаролка кинеског министарства спољних послова Хуа Чунијинг је рекла да ће састанку присуствовати и бивши кинески и севернокорејски шефови дипломатија Чанг Јесуи и Ким Кије Гван.

Главна тема разговора биће односи две земље и ситуација на Корејском полуострву. 

Паркова и Сји ће се такође састати и разговарати На самиту у Пекингу 27. јуна састаће се председник Кине и председница Јужне Кореје.

Северна Кореја је предузела властиту дипломатску офанзиву после месеци повећаних војних напетости на Корејском полуострву, током којих је претила и нуклеарним ударима по Јужној Кореји и САД.

У мају је примила саветника јапанског премијера Шинзо Абеа, а касније је вођа Ким Џонг Ун послао личног изасланика у Пекинг на разговоре с кинеским руководством.

Пјонгјанг је затим изненада предложио разговоре Јужној Кореји о поновном отварању заједничке индустријске зоне, који су отказани, јер две стране нису могле да се договоре о рангу шефа делегације.

У јучерашњем предлогу за директним разговорима са Вашингтоном инсистирано је да не постоје никаква претходна условљавања, иако је САД од раније инсистирао да Север прво мора да покаже искреност да стварно жели денуклеаризацију.

Јужнокорејски медији су описали понуду Пјонгјанга Вашинтону као стару стратегију да се убаци клин у односима Јужне Кореје и САД, а лист Ђунг Анг Дејли је у коментару то назвао "непристојним предлогом".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару