Читај ми!

САД шпијунираo Медведева, Британци остале

Обавештајна служба Велике Британије пратила електронску пошту и телефонске разговоре чланова страних делегација на самиту Г20 у Лондону 2009. године, пише "Гардијан". Током самита америчка НСА шпијунирала тадашњег руског председника Дмитрија Медведева.

Британска обавештајна агенција Државни комуникациони штаб (Ге-Це-Ха-Кју) пратила је електронску пошту и телефонске разговоре страних дипломата током међународних конференција чији је домаћин била Велика Британија, пише британски лист Гардијан.

У тексту уочи почетка самита Групе осам најразвијенијих земаља света у Северној Ирској, наводи се да је Ге-Це-Ха-Кју украо лозинке имејлова дипломата и читао њихову пошту током самита Г20 у априлу и септембру 2009. године.

Британска служба је чак отворила неколико интернет кафеа које су користили чланови делегација земаља учесница самита Г20, а за ову обавештајну операцију било је ангажовано 45 аналитичара који су радили на обради информација добијених надзором електронске поште и комуникације телефоном.

Путем интернет кафеа обавештајци су дошли до основних информација које су дипломате користиле приликом приступања својим налозима, као што су корисничко име и лозинка, а које су могле да буду коришћење и по завршетку конференције.

Како наводи британски дневник обавештајци су хаковали рачунаре министарства спољних послова Јужне Африке, а мета шпијунаже била је и турска делегација, конкретно министар финансија.

Да скандал буде још већи, на мети обавештајаца током самита, додуше америчких, нашао се и тадашњи председник Русије Дмитриј Медведев, али није познато да ли су успели да упадну у добро заштићене руске системе комуникације путем сателита.

Аналитичари британске службе су током трајање операције, конкретно током састанка министара финансија земаља Г20, имали готово тренутне информације ко са ким разговара телефоном, а могли су чак да читају електронску пошту пре него што је прочита прималац на свом телефону или компјутеру.

У једном документу наводи се да је Ге-Це-Ха-Кју искористио навику чланова страних делегација да користе смарт телефоне и да је пратио њихову комуникацију преко Блекберија, који је тешко, готово немогуће прислушкивати.

За време трајање операције од марта до септембра 2009. године 45 аналитичара је имало и велики монитор површине 15 квадратних метара са подацима о електронској комуникацији.

Текст је заснован на владиним документима добијених од бившег припадника америчке Националне безбедносне агенције (НСА) Едварда Сноудена. Део материјала је, уз знатна редиговања, објављен на вебсајту Гардијана.

Није сасвим јасно како је Сноуден имао приступ документима британске обавештајне службе, мада Гардијан помиње да је материјал извучен из тајне интерне мреже коју су делили Ге-Це-Ха-Кју и НСА, у којој је Сноуден радио.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару