Читај ми!

Заједнички циљ, окончање рата у Сирији

Руски председник Владимир Путин рекао да Русија жели да створи услове за решавање двогодишњог сукоба у Сирији. Дејвид Камерон уверен да Британија и Русија могу да превазиђу разлике у гледиштима на Сирију, упркос неслагањима.

Руски председник Владимир Путин упозорава Запад да је Москва против наоружавања сиријских побуњеника пошто "противници сиријског председника Басара ел Асада једу људске органе".

"Мислим да нећете порећи да заиста не треба подржавати људе који, не само да убију своје непријатеље, већ отварају њихова тела и једу њихове унутрашње органе, јавно и пред камерама", рекао је Путин на заједничкој конференцији за новинаре у Лондону, после разговора са британским премијером Дејвидом Камероном.

У првом јавном обраћању од када је америчка администрација у петак обелоданила да ће сиријске побуњенике војно помоћи, Путин је рекао да Русија жели да створи услове за решавање двогодишњог сукоба.

"Да ли су то људи које желите да подржите? Да ли су они ти које желите да снабдевате оружјем? ", запитао је Путин, а пренела је агенција Ројтерс.

Камерон је уверен да Британија и Русија могу да превазиђу разлике у гледиштима на ситуацији у Сирији, упркос неким неслагањима.

"Из данашњих разговора сам издвојио да можемо да превазиђимо разлике уколико схватимо да делимо неке основне циљеве - окончање сукоба, заустављање растакања Сирије, препуштање сиријском народу да одлучи ко ће владати и борба са екстремистима и победа над њима", рекао је Камерон.

Камерон је додао да је са Путином разговарао и како искористити Самит Г8 као "нови замах" за заустављање убијања у Сирији.

Уочи Самита Г8 у Северној Ирској, британски премијер је рекао да "није никаква тајна" да се он и руски председник нису слагали око Сирије, али и да деле заједничке циљеве.

Према Камероновим речима, Лондон, заједно са Вашингтоном и Москвом, улаже напоре на организовању мировног састанак у Женеви следећег месеца, мада се сиријска опозиција још није изјаснила да ли ће састанку присусутвовати, наводи Би-Би-Си.

Састанак осам светских лидера (Канаде, Француске, Немачке, Италије, Јапана, Русије, САД и Велике Британије) - Самит Г8 одржава се у понедељак и уторак у Лох Ерну у округу Ферманах у Северној Ирској.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару