Протести против штедње широм Шпаније

Због рекордно високе незапослености и политике штедње одржани протести у Мадриду и другим градовима у Шпанији. Демонстранти позивају владу да се усредсреди на подстицање раста и отварање радних места како би земља изашла из рецесије.

Хиљаде људи протестовало је у Мадриду због политике штедње и рекордно високе незапослености, позивајући премијера Маријана Рахоја да се усредсреди на отварање радних места како би помогао изласку земље из рецесије.

Уз буку звиждука и бубњева, демонстранти су прошли централним улицама главног града Шпаније по врелом сунцу, носећи црвене и беле синдикалне заставе и транспаренте, на којима је писало "Мере штедње уништавају и убијају" и "Смањење потрошње је пљачка", јавила је агенција Франс прес.

"Надамо се да ће влада схватити да не можете да преокренете ситуацију смањењем, смањењем и још већим смањењем. Време је да се линија промени и да се учини више ка подстицању раста", рекла је некадашња благајница у банци Дијана Родригез, која је без посла готово две године.

Демонстрације су одржане у још 28 шпанских градова, укључујући други највећи град Барселону и атлантску луку Виго, на северозападу.

Протест су организовала три највећа шпанска синдикада - Раднички комитети, Генерална радничка унија и Федерација радничког синдикалног система.

Рахојева конзервативна влада увела је низ смањења трошкова, повећање пореза и пензијске реформе како би подупрла напрегнуте јавне финансије од како је преузела власт у децембру 2011. године после убедљиве победе на изборима.

Влада је обећала да ће уштедети 150 милијарди евра између 2012. и 2014. године као део болног програма штедње који је изазвао масовне демонстрације.

Шпанија је крајем прошле и почетком ове године добила близу 40 милијарди евра кредита за рекапитализацију банкарског система од европског Механизма за финансијску стабилност.

У замену за то, Шпанија се обавезала да ће стабилизовати ситуацију у финансијском сектору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару