Читај ми!

Таксим, демонстранти не одустају

Широм Истанбула хиљаде противника Ердоганове владе настоји да се врати на Трг Таксим и у парк Гези, одакле их је полиција растерала сузавцем и воденим топовима. Покушаје демонстраната полиција одбија сузавцем, а кордони полиције чувају Таксим. На једном од истанбулских тргова и премијер Реџеп Ердоган окупио је своје присталице.

Хиљаде демонстраната покушава да се врати на истанбулски Трг Таксим, али полиција одговара сузавцем, пошто их је ноћас на захтев премијера Реџепа Тајипа Ердогана силом отерала.

Широм Истанбула хиљаде противника Ердоганове владе окупило се данас у групама настојећи да се врати на Таксим и суседни парк Гези.

Гувернер Истанбула Хусеин Авни Мутлу упозорио је током дана да ће Таксим неко време бити затворен и да на њему неће бити дозвољено окупљање, али је портпарол демонстраната поручио да ће они поново заузети парк Гези.

Таксим чувају полицијски кордони, док се пролазницима проверавају лична документа и претражују торбе.

Више хиљада демонстраната који су покушали да се врате на Таксим налазе се у суседним улицама, док је околина прекривена сузавцем.

Полицијске снаге у четврти Сисли, која се налази близу Таксима, биле су на мети младих демонстраната који су их гађали каменицама, а на телевизијским снимцима су приказана два водена топа која су употребљена против демонстраната.

Полиција је синоћ и ноћас воденим топовима, сузавцем и гуменим мецима растерала неколико хиљада демонстраната на тргу Таксим и парку Гези, а према речима сведока лакше је повређено око 40 особа.

Чарке између полиције и демонстраната, који су покушавали да се врате на Таксим, настављене су до раних јутарњих часова.

Булдожери су, у међувремену, очистили Таксим трг и Гези парк, уклонили шаторе и камп опрему које су поставили демонстранти, који су ту недељама протестовали.

Протести у Истанбулу почели су због одлуке турских власти да преуреди Гези Парк, који се налази поред Трга Таксим, посече око 600 стабала и ту изграђи тржни центар И джамију.

У међувремену, демонстрације су прерасле у антивладине протесте који су се пренели и на остале турске градове.

Брза интервенција полиције уследила је упркос обећању премијера Реџепа Тајипа Ердогана да ће обуставити планове у вези са парком Гези до судске одлуке и референдума.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару